Zisk KBC se meziročně propadl o 40 procent. Kvůli řeckým dluhopisům

Zisk belgické bankovní skupiny KBC se meziročně propadl o celých 40 procent a činil 437 milionů eur. Důvodem poklesu je snaha banky zbavit se rizikových investic a vytvářet rezervy proti řeckým dluhopisům a úvěrům v Maďarsku a v Irsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo bankovní skupiny KBC v Bruselu

Sídlo bankovní skupiny KBC v Bruselu | Zdroj: Reuters

„Ztráta, která v účetnictví je, tak již znamená, že ta část řeckých dluhopisů jakoby v účetnictví belgické banky zmizela. Jde o to, že dluhopisy jsou de facto přeceňovány na hodnotu, která je tržní nebo která odpovídá aktuálním vyjednáváním evropských bank a Řecka. Čili odpis ve výši zhruba 70 procent si myslím, že v současné době odpovídá tržní situaci,“ vysvětluje analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka, že banka definitivně odepisuje řecké dluhopisy ze svého portfolia.

Finanční výsledky KBC sice podle Hatlapatky poškodil především propad řeckých dluhopisů, roli ale v minulém roce hrál také nepříznivý vývoj v Maďarsku nebo v Irsku. Momentální události v Evropě pak prý naznačují, že příští rok se situace nejspíš příliš nezmění.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka informuje o hospodaření bankovní skupiny KBC

Banka se v poslední době snaží zbavit i dalších rizikových investic, dodává Hatlapatka. Původně jich prý KBC měla v hodnotě přes 10 miliard euro, zatímco nyní jich je pod pět miliard, což analytik považuje v případě velké banky za relativně malé číslo.

„Daleko větší problém bude pro KBC, jak obnovit ziskovost klasického bankovnictví, jak se vyrovnat s nutností navrátit státní kapitál a splnit kapitálové požadavky,“ uvažuje Hatlapatka o dalších potížích KBC.

Dodává ale, že trhy reagují překvapivě dobře. Dnes po oznámení čistého zisku banky dokonce akcie KBC posilovaly. Podle Hatlapatky totiž trh v některých parametrech očekával ještě horší čísla.

„Nemyslím si, že ty výsledky, ač jsou meziročně poměrně špatné, tak že jsou nějakým zklamáním nebo šokem pro investory,“ říká.

Řecké dluhopisy táhnou dolů také ČSOB, která je součástí skupiny KBC. Banka se podle dnes zveřejněných hospodářských výsledků propadla o 17 procent. Právě jednorázové znehodnocení řeckých dluhopisů jí z čistého zisku ubralo dvě a půl miliardy korun.

Hatlapatka soudí, že je ČSOB v poměrně dobré kondici. Pozitivně hodnotí především skutečnost, že se jí podařilo poměrně výrazně meziročně navýšit objem poskytnutých úvěrů a objem vkladů.

Václav Pešička, Barbora Kreuzerová, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme