Zisk Lesů ČR meziročně klesl o 1,3 miliardy. Podíl na tom má situace na trhu, sucho i kůrovec

Lesy ČR vydělávají méně než loni. Meziroční zisk do konce července byl tři miliardy korun, tedy o 1,3 miliardy méně než v minulém roce. Může za to situace na trhu i nižší kvalita dřeva. Cena letos v průměru klesla o více než 200 korun na kubický metr.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Harvestor je výkonný stroj na kácení dřeva

Harvestor je výkonný stroj na kácení dřeva | Foto: Jana Káninská

Lesy České republiky letos prodávají dříví za nižší ceny, protože těží především v kalamitních polomech nebo v chřadnoucích porostech.

To jsou stromy oslabené loňským suchem nebo napadené kůrovcem, což znamená, že dřevo je méně kvalitní. Zároveň je na trhu vyšší nabídka než poptávka.

Lesy spolupracují s ministerstvem zemědělství na plánu, že by stát podpořil český zpracovatelský průmysl – podnikatelé by mohli zakládat nové pily a Lesy ČR by jim mohly dodávat surovinu.

Podrobnosti tohoto programu chce ministerstvo představit v říjnu.

Lesy ČR, jimž patří zhruba polovina lesů v Česku, se kromě těžby starají i o vysazování stromů. Letos lesníci zasadili 50 milionů sazenic a oproti loňskému suchému roku se jich většina ujala.

Jitka Hanžlová, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme