Zisk největší tuzemské banky se loni propadl o čtvrtinu

Čistý konsolidovaný zisk České spořitelny loni v meziročním srovnání propadl o 24 procent na dvanáct miliard korun. Výsledky největší domácí banky podle počtu klientů ovlivnil zejména prodej Pojišťovny České spořitelny a související ukončení pojišťovací činnosti. Bez toho by zisk Spořitelny narostl o bezmála šest procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká spořitelna

Česká spořitelna | Foto: Marián Vojtek

"Trh hledí pozitivně na to, že banka po očištění dosáhne i v současné obtížné situaci zisku 5,9 procenta," říká analytik společnosti Atlantik Milan Lávička.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výsledcích hospodaření České spořitelny v loňském roce a jejích dalších výhledech mluvil na Rádiu Česko analytik společnosti Atlantik Milan Lávička.

Stejně dobrých čísel dosáhl podle Lávičky i vlastník České spořitelny rakouská Erste, která za poslední čtvrtletí loňského roku vykázala zisk 183 milionů eur.

Rezervy na špatné úvěry, které loni vytvořily Spořitelna i Erste, výrazně narostly. Podle Lávičky ale má banka v tomto smyslu to nejhorší za sebou:

"Nesplacené úvěry komplikovaly život bankám především v loňském roce. Nyní lze očekávat určitou stabilizaci, což bylo vidět i na konci roku, kdy nárůst špatných úvěrů bank výrazně zpomaloval. V tomto roce bych očekával, že nesplácené úvěry zůstanou na vysoké úrovni, ale nebudou růst."

Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme