Zisk NWR v prvním čtvrtletí zaostal daleko za odhady

Výsledková sezóna na pražské burze pokračuje neradostnými zprávami. Uhelná společnost NWR za první čtvrtletí letošního roku vykázala zisk na úrovni tří milionů eur, čímž podle serveru společnosti Patria zaostala za očekáváním trhu o celých 16 milionů. K tomu navíc developer ECM včera podal žádost o to, aby s ním bylo zahájeno insolvenční řízení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uhelné rypadlo

Uhelné rypadlo | Foto: David Kabele

Zpráva o tom, že ECM podala vlastní insolvenční návrh, se objevila po ukončení obchodování. Trh tak na ni bude reagovat až dnes.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky společností NWR a ECM okomentoval ve Světě o osmé analytik Josef Novotný

Analytik Fio Banky Josef Novotný očekává pád akcií. „Nicméně tyto kroky byly do jisté míry očekávány, což by částečně mohlo negativní reakci tlumit,“ míní analytik.

Společně se žádostí o zahájení insolvenčního řízení vedení ECM oznámilo, že chystá restrukturalizaci dluhů a reorganizaci firmy. Přesné kroky zatím nejsou známy, Novotný ale očekává, že restrukturalizace bude trvat řádově několik měsíců.

Zásadní změnou prochází i uhelná společnost NWR, která se stěhuje do Británie. Analytici Saxo čekají, že díky tomu její akcie porostou. S tím souhlasí i Josef Novotný. Dnes oznámené hospodářské výsledky podle něj budou mít na akcie jen krátkodobý nepříznivý vliv.

„Dlouhodobě jedny výsledky samy o sobě nic neřeší. Díky reinkorporaci se očekává, že akcie této společnosti budou v průběhu června zařazeny do báze indexu FTSE 250 a 350. Pokud se tak stane, tak se odhaduje, že se zvýší nákupní apetit ze strany investorů,“ doplnil analytik.

Na hospodaření NWR naopak podle něj nebude mít výraznější vliv situace v Číně, která pociťuje nedostatek uhlí, a některé provincie tak mají elektřinu na příděly.

„Zprávy ze vzdálenějších regionů se do hospodaření NWR promítají jen zprostředkovaně, a to především přes růst cen černého uhlí. Většina těchto zpráv už je v cenách započítána a předpokládám, že prodejní ceny, které NWR již pro druhý kvartál ohlásila, jsou ty nejvyšší a ve zbytku roku se můžeme dočkat poklesu,“ uzavřel analytik.

Roman Chlupatý, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme