Zisk průmyslu byl v půli roku výrazně vyšší než loni

O 21 miliard korun na 58,7 miliardy v běžných cenách vzrostl letos v pololetí v meziročním srovnání hospodářský výsledek průmyslových podnikatelských subjektů se 100 a více zaměstnanci. Podle údajů publikovaných Českým statistickým úřadem to představuje nárůst o 55,8 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vysoká dynamika z prvního čtvrtletí (růst o 53,6 procenta), se tak podle ČSÚ ve druhém čtvrtletí ještě o 5,2 bodu zrychlila, ačkoli v tomto období již tak silně nepůsobil faktor nižší srovnatelné základny. V prvním čtvrtletí 1999 hospodářský výsledek v průmyslu meziročně poklesl o 27,7 procenta, zatímco ve druhém čtvrtletí 1999 vzrostl o pět procent, připomíná ČSÚ.

Výnosy se v prvním pololetí 2000 meziročně zvýšily o 14,2 procenta na 990,7 miliardy Kč, náklady vzrostly o 12,3 procenta na 932 miliardy korun. Vzhledem k tomu, že růst výnosů o 1,9 bodu předstihoval zvýšení nákladů, rentabilita nákladů vzrostla o 1,76 bodu na 6,30 procenta.

Výrazný růst rentability nákladů převyšující tři body ČSÚ zaznamenal v průmyslu papírenském a polygrafickém, chemickém a farmaceutickém a textilním a oděvním. Naopak k jejímu poklesu došlo pouze v koksování a rafinérském zpracování ropy.

Nejvíce ziskový byl průmysl skla, keramiky, porcelánu a stavebních hmot, za ním následoval gumárenský a plastikářský průmysl. Po několika letech nepřetržité ztráty bylo v prvním pololetí 2000 mírného zisku dosaženo i v kožedělném průmyslu, do ztráty se nedostala žádná z průmyslových kategorií, uvádí ČSÚ ve své publikaci.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme