Zisk Telefóniky O2 se meziročně propadl o čtvrtinu

Zisk Telefónicy 02 ve druhém čtvrtletí meziročně propadl o 24 procent na 2,34 miliardy korun. Tržby se pak podle informací, které firma zveřejnila včera po zavření trhu, snížily o 4 procenta na 14 miliard.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Telefónica O2 Czech Republic

Telefónica O2 Czech Republic | Foto: Marián Vojtek

Přesto, že Telefónica hlásí pokles klíčových ukazatelů, výsledná čísla příjemně překvapila. V průměru se totiž čekal pokles zisku o 700 milionů a tržeb o 200 milionů korun.

Počet smluvních zákazníků Telefónicy se meziročně zvýšil o 4,5 procenta. Propad zisku o čtvrtinu je podle Josefa Stoulila, analytika Capital Partners, zapříčiněn poklesem výnosu z podnikání zhruba o 6,5 procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hospodaření Telefónicy okomentoval Josef Stoulil ve Světě o osmé Rádia Česko

„A hlavním důvodem je, že rychleji klesají příjmy z mobilních služeb, které mimo jiné vlivem snížení mobilních propojovacích poplatků klesly o 8,5 procenta zhruba na 14,3 miliardy korun. U pevných linek se jedná o snížení o 7,5 procenta. Čili zákazníci snížili výdaje na tyto služby,“ vysvětlil Stoulil na Rádiu Česko.

Operátory obecně čeká období nižších marží a zisků. Zejména mobilní operátoři proto podle něj musejí přistoupit k určitým restrukturalizačním akcím, aby si udrželi konkurenceschopnost.

Na pražské burze akcie Telefónicy O2 podle Stoulila nadále patří mezi defenzivní tituly, tedy ty, které garantují nižší, ale takřka jistý zisk.

„Myslím si, že to potvrzují tři čísla: průměrný objem na burze zobchodovaný za červenec na Telefónice je 200 milionů korun, což není moc v porovnání třeba se západní Evropou. Z hlediska nárůstu za červenec se jedná o 4,4 procenta a od začátku roku je to 2,15 procenta, čili zcela konzervativní hodnoty.“

„Když to srovnáme s indexem PX, tak ten od začátku roku narostl o zhruba 6 procent. Čili ta Telefónica je trošku podprůměrná , takže pro ni platí tato defenzivní charakteristika,“ doplnil analytik.

Roman Chlupatý, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme