Zisky NWR ve druhém čtvrtletí splnily očekávání trhu

Společnost NWR, majitelka černouhelných dolů OKD, hlásí za druhé čtvrtletí čistý zisk 84 milionů eur. Tím o 4 miliony překonala očekávání trhu. Příjemným překvapením jsou i tržby, které dosáhly úrovně 455 milionů eur. Naopak zklamáním je, alespoň v meziročním srovnání, výše dividendy za první pololetí - letos jde o 16 eurocentů na akcii, loni šlo o 22 eurocentů na akcii.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžba uhlí v OKD

Těžba uhlí v OKD | Foto: www.okd.cz

„Výsledky, které dnes NWR zveřejnila, jsou téměř stejné, jaké byly původní odhady trhu. Mírně vyšší jsou na zisku, nicméně všechny ostatní hlavní položky jsou ve shodě. Výsledky jsou mírně pozitivní,“ říká analytik J&T Banky Bohumil Trampota.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výsledcích hospodaření společnosti NWR ve druhém čtvrtletí mluvil na Rádiu Česko analytik J&T Banky Bohumil Trampota

Všeobecně se očekává, že ekonomika ve druhém pololetí oslabí. „Za celý rok čekáme u NWR zhruba 47procentní růst zisku. Tento růst si můžeme připsat hlavně kvůli růstu cen koksovatelného uhlí, elektrárenského uhlí a koksu, což jsou hlavní komodity společnosti NWR,“ pokračuje Trampota.

Loni byla dividenda za první pololetí na úrovni 0,22 eura na akcii. Letos jde o 0,16 eura.

„NWR vyplácí dividendy na pololetní bázi a implikovaný zisk za první pololetí tohoto roku napovídá dividendu zhruba 16 centů na akcii. Je to snížení z 22 centů před rokem. Nicméně minulý rok byl zisk za první pololetí nafouknut jednorázovou položkou za prodej energetických aktiv společnosti. Myslím, že zisk i dividenda je přesně podle odhadů trhu,“ vysvětluje analytik a dodává:

„Naopak mírně negativně vnímám to, že firma oznámila, že celoroční cíle prodejů budou mírně negativní oproti očekávání.“

NWR je přední těžební firmou ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v Česku. Hlavní majetek NWR představuje společnost OKD, která provozuje na Ostravsku a Karvinsku pět uhelných dolů.

Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme