Zítra je poslední termín pro zaplacení daně z nemovitosti

Do zítřka musí majitelé domů a bytů zaplatit daň z nemovitosti. Letos se tato povinnost vztahuje i na majitele novostaveb.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

daně z příjmu

daně z příjmu | Foto: Alena Palečková

Majitelé novostaveb dosud nemuseli za daň zaplatit 15 let od kolaudace domu. Řada majitelů nemovitostí se dozvěděla o nové povinnosti až díky složence, která jim přišla v posledních týdnech z finančního úřadu.

Přehrát

00:00 / 00:00

OD Daň z nemovitosti.mp3

Osvobození od daně z nemovitosti u novostaveb zrušila Topolánkova vláda v roce 2008. Jako důvod uvedla, že je nespravedlivé vůči majitelům starších domů. Obecní pokladny, do kterých celý výnos z této daně směřuje, prý také přicházely zbytečně o mnoho peněz.

Letos majitelé domů a bytů zaplatí na dani z nemovitosti většinou podstatně více, než v předchozích letech.

„Pro rok 2010 můžeme údajně z nemovitostí očekávat ve většině případů dvojnásobný nárůst základních sazeb,“ říká daňový konzultant Tomáš Pacovský. Navíc si tuto základní sazbu mohou města a obce ještě násobit místními koeficienty. K tomu ale řada z nich letos nepřistoupila.

Tomáš Medek, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme