Živnostníků ubývá - do tří let zmizí 100 tisíc podnikatelů

Až sto tisíc živnostníků bude zřejmě muset do tří let s podnikáním skončit, před tímto vývojem varuje Sdružení podnikatelů. Úbytek živnostníků dělá vrásky i hospodářské komoře. Její prezident, Jaromír Drábek, už o situaci jednal s představiteli vlády. Problémem by se měla zabývat i tripartita. Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů se sejdou právě dnes - mimo jiné budou jednat o přípravě důchodové reformy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

stánek s ovocem

stánek s ovocem | Foto: Gregor Martin Papucsek

Podle předsedy Sdružení podnikatelů Bedřicha Dandy jen za první čtvrtletí roku ubylo asi 31 tisíc živností. "Myslíme si, že je to zarážející číslo, ale větší obavy mám z toho, že se neregistrují noví podnikatelé, mladí lidé do 25 let, a v tom já vidím ohrožení našeho živnostenského stavu."

Podle Drábka by tento týden měly proběhnout první schůzky nově ustavené Rady pro rozvoj podnikatelského prostředí, která by měla vládě navrhnout možná řešení. "Základními kroky by mělo být především zjednodušení byrokratických přepisů, které jsou spojeny se zahájením podnikání a průběhem podnikání. To znamená přehodnotit všechny povinnosti, které jsou spojeny se zahájením podnikání, všechny záležitosti, které se týkají různých změn, živnostenských úřadů nebo obchodních rejstříků."

Mohou za to nové daňové zákony, které platí od ledna, říká šéf pražské Hospodářské komory Petr Kužel. "Mohli bychom jmenovat poslední zákon o DPH, dani z příjmu, další zákon je připraven, kde chce vláda na podnikatele uvalit 14denní kletbu. Mají platit vým zaměstnancům nemocenskou prvních 14 dnů."

Hospodářská komora Prahy se proto obrací na vládu s otevřeným dopisem, ve kterém ji vyzývá k podpoře podnikání u nás. Chtějí vědět, "v jakém časovém horizontu lze čekat reálné výstupy vládou deklarované podpory podnikání, protože vlády většinou napíšou hodně papírů, ale málo toho uskutečňují, a samozřejmě, kdy lze očekávat novelizaci takzvaných antipodnikatelských zákonů."

Ministerstvo financí ale nepovažuje snížení počtu podnikatelů za zásadní. Mluvčí ministerstva Marek Zeman tvrdí, že reforma omezila zneužívání sociálních dávek a nemocenské a snižuje daně pro firmy.

Markéta Kaclová, Pavla Dluhoschová, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme