Živnostníkům letos vzrostou minimální částky záloh na důchodové pojištění

V letošním roce se mění zálohy na důchodové pojištění pro živnostníky. Platí, že od měsíce podání přehledu o příjmech a výdajích za rok 2012 závisí výše záloh na daňovém základu podle daňového přiznání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Živnost. Ilustrační foto.

Živnost. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Vzrostla i částka minimální výše zálohy. U osob samostatně výdělečně činných, kteří mají podnikání jako hlavní činnost, je to 1890 korun. U lidí, pro které je podnikání vedlejší činností, je povinná minimální záloha 756 korun. Procentní odvody zůstávají jako dříve.

„Od měsíce podání přehledu o příjmech a výdajích za rok 2012 si podnikatelé a živnostníci přepočítají výši měsíčního vyměřovacího základu, a to podle základu daňového přiznání. Z částky pak budou platit 29,2 procenta na důchodové pojištění,“ vysvětlila mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jana Buraňová.

Pokud ale živnostníci vstoupí do druhého důchodového pilíře, budou odvádět nižší zálohy na povinné pojistné u státu.

„Pokud vstoupí do druhého pilíře, budou odvádět na důchodové pojištění 26,5 procent sazby vyměřovacího základu. Určenou částku pak budou odvádět na účet určené správy sociálního zabezpečení. Dalších pět procent, která vyplývají z účasti na důchodovém spoření, budou odvádět prostřednictvím finančního úřadu zvolené penzijní společnosti,“ doplnila Buraňová.

Jitka Hanžlová, Tereza Jelínková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme