Živnostníkům ubyde papírování, ušetří čtvrt miliardy korun

Přes čtvrt miliardy korun mají ušetřit podnikatelé díky dalšímu snížení administrativní zátěže, které schválila vláda. Novelu živnostenského zákona připravilo ministerstvo průmyslu a obchodu. Skončí například povinnost označovat provozovny dalším speciálním číslem a výrazně zjednoduší se i stěhování firem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Živnost. Ilustrační foto.

Živnost. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Novela ruší některé dosavadní povinnosti pro podnikatele, které jsou podle nich už zbytečné a berou jim čas i peníze. Díky elektronizaci veřejné správy si informace, které dosud stát po podnikatelích požadoval často i opakovaně, dokážou instituce vzájemně předat, aniž by podnikatele zatěžovaly.

Podnikatelé by tak už nemuseli každou svoji provozovnu opatřovat speciálním identifikačním číslem. Méně práce budou mít i při stěhování ­– pokud mají místo podnikání na stejné adrese jako bydliště a chtějí to zachovat i po přestěhování, stačí jim tento fakt dopředu ohlásit živnostenskému úřadu. Nemusejí pak už nahlašovat změnu adresy místa podnikání.

Rozšíří se i služby centrálních registračních míst, kde budou podnikatelé moci oznámit změnu údajů správě sociálního zabezpečení, finančnímu úřadu, úřadu práce nebo zdravotní pojišťovně.

Renáta Prátová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme