Život v německých městech je podle průzkumu relativně levný

Poradenská společnost Mercer Human Resources Consulting zveřejnila svůj každoroční rating nejdražších měst světa. Tradičně zvítězilo japonské hlavní město Tokio, které je téměř o 5 bodů dražší než vloni. Ale ani Evropa v nákladnosti života, tedy cen bydlení, spotřebního koše a dopravy nezaostává. Překvapivě levně je v ekonomicky nejsilnější zemi kontinentu, ve Spolkové republice Německo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Braniborská brána

Braniborská brána | Foto: europa.eu.int

Teprve až na 32. místě ze sta se umístilo nejdražší německé město - stal se jím Düsseldorf s 88 body. Standard, od kterého se určuje pořadí, představuje tradičně New York a také irský Dublin. Obě města jsou shodně třináctá.

V Evropě vás nejdráže přijde život v Londýně. Jen o málo levněji to vyjde v Moskvě. Prudký nárůst životních nákladů pak zaznamenala hlavní města nových členských zemí EU, protože se jako součást jednotného trhu dostala do drobnohledu investorů.

Praha, Bratislava i Varšava poskočily o deset příček a jejich index je vyšší než u německých měst. Ta největší se drží pospolu ve čtvrté desítce. Za Düsseldorfem je to evropská finanční metropole Frankfurt nad Mohanem a Mnichov, mezi než se ovšem vklínil Dakar a Berlín.

Němci sami si ale od zavedení eura neustále stěžují na drahotu. Nejnápadnější je to v městské dopravě. Jednorázová jízdenka v hlavním městě přijde na 2 eura, měsíční v přepočtu na 2 tisíce Kč. Není proto divu, že německá města jsou na kolech, a to doslova:

"Metro je drahé, jezdím raději na kole," potvrzuje cyklistka z Berlína. "Ano, je to drahé, proto jezdím veřejnou dopravou co nejméně," souhlasí další oslovená chodkyně. Jedním z důvodů, proč je Německo relativně levnou zemí jsou platy, které zaostávají za londýnskou, irskou i newyorskou úrovni.

Marián Vojtek, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme