Kvůli skrytým poplatkům může být neplatný až milion smluv na životní pojištění, tvrdí mluvčí poškozených

Množství Čechů má možná neplatné smlouvy investičního životního pojištění. Finanční arbitr už u dvou klientů pojišťoven pravomocně rozhodl o tom, že jim pojišťovny musí vrátit peníze. Mluvčí poškozených klientů Jiří Chvojka v úterý ale uvedl, že jde o mnohem rozsáhlejší a systémový problém.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podpis pod smlouvou (ilustrační foto)

Podpis pod smlouvou (ilustrační foto) | Foto: Michal Jarmoluk | Zdroj: Pixabay

Zatím jsou k dispozici dvě pravomocná rozhodnutí arbitra, a to u klienta České pojišťovny a pojišťovny AXA. Chvojka na základě rozhodnutí popisuje, že okruh dotčených klientů může být velký. „Řádově se tam jedná o milion smluv a škody v řádech desítek miliard korun,“ říká pro Radiožurnál.

'Ohromný orel si tu vyhlíží menší auto.' Perličky z nahlášených událostí sdílí pojišťovny i Zelená vlna

Číst článek

Lidé si ve zmíněných dvou případech stěžovali na to, že je zaskočily velmi vysoké poplatky. Finanční arbitr v jednom případě uvedl, že smlouva je neplatná právě kvůli nejasně popsaným poplatkům, ve druhém případě uvedl, že smlouva má právní vadu.

Pojišťovny se chtějí bránit u soudu. Mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková říká, že nález arbitra se vztahuje pouze ke konkrétnímu případu a rozhodně není možné jej vnímat jako precedenční.

Ondřej Luštinec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme