Životní úroveň v Česku roste, předstihla Slovensko, snižuje náskok Německa

Srovnání životní úrovně lidí s obyvateli okolních států nabízí speciální index, který sestavuje skupina Roklen. Ukazatel říká, že míra blahobytu Čechů mírně snižuje náskok Německa. Tam ale stále zůstává blahobyt občanů o hodně větší než v Česku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zahrádka, restaurace, pohostinství, kavárna (ilustrační foto)

Zahrádka, restaurace, pohostinství, kavárna (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Za poslední měsíc míra blahobytu stáhla náskok Německa o šest desetin procentního bodu. Životní úroveň v České republice se tak lehce dotahuje na třetinu životní úrovně západních sousedů.

Máme tedy stále co dohánět. Ale na druhé straně český index překonal ten slovenský. Životní úroveň České republiky překonala téměř dvojnásobek životní úrovně Slovenska.

Od bydlení po cappuccino

Zmíněný index vyjadřuje, kolik si toho může občan České republiky dovolit za svůj měsíční příjem po zdanění. A porovnává to se stejnými údaji z jiných zemí. Vychází přitom z životních nákladů na základě zjednodušeného koše zboží a služeb.

Koš obsahuje měsíční nájemné za jednopokojový byt v centru města, měsíční platbu za internet, jeden litr benzinu, kilo banánů, jednu porci cappuccina v restauraci a cenu za 6 kilometrů jízdy taxíkem.

Češi se mají lépe než před 25 lety. Ale cítí se hůře, zjistil průzkum

Číst článek

Hodnota se srovná s měsíčním příjmem. Proto také předstihujeme Slovensko, protože tam rostly nájmy. Jsou už vyšší než v Praze. A naopak protože v Německu mírně klesly mzdy, projevilo se to i ve srovnávacím indexu.

Skupina Roklen vypočítává index každý měsíc, a tak se z něj dá vyvodit určitý trend. Právě ten naznačuje, že se životní úroveň v České republice zvyšuje.

Potvrzují to i další data, například statistického úřadu. Náklady na bydlení se nezvyšují nijak rychle, naopak klesají ceny pohonných hmot.

supermarket, nakupování | Foto: Fotobanka Pixabay

Jitka Hanžlová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme