Zkrachovalé Lázně Velichovky převzal insolvenční správce

Vedení Lázní Velichovky na Náchodsku v Královéhradeckém kraji dnes převzal insolvenční správce. Lázně, které se specializovaly na léčbu pohybového ústrojí, dluží věřitelům přes padesát milionů korun. Zbývající pacienti se o víkendu přesunuli do Janských lázní. Ve Velichovkách přišlo o práci asi sto lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Masarykův dům v Lázních Velichovky

Masarykův dům v Lázních Velichovky | Foto: Obec Velichovky

V tuto chvíli nejsou podle insolvenčního správce Davida Jánošíka v lázních žádní pacienti. Zaměstnanci prý z větší části čerpají dovolenou, menší část jich dostala výpověď.

Zda se lázeňská péče ve Velichovkách obnoví, bude záležet na postoji dlužníka i věřitelů. „Zatím dlužník pouze navrhl soudu řešení úpadku reorganizací bez bližších podrobností,“ poznamenal Jánošík s tím, věřitelé budou mít v zásadě dvě možnosti – konkurz, nebo reorganizaci.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Lázních Velichovky a lázeňství obecně mluvili na Radiožurnálu insolvenční správce david Jánošík a předseda Sdružení lázeňských míst Jiří Houdek

Zbylí pacienti, kteří v Lázních Velichovky byli, se o víkendu přesunuli do Janských lázní. Nikdo další, kdo má zaplacený pobyt, už ve Velichovkách přijat nebude.

„Nebude mu zbývat nic jiného, než aby si svoji pohledávku přihlásil u Krajského soudu v Hradci Králové a stal se insolventním věřitelem,“ radí David Jánošík.

Předseda Sdružení lázeňských míst Jiří Houdek poukazuje na to, že do ekonomických potíží se dostalo více českých lázní. Na vině je podle něj omezení úhrady lázeňské péče, o němž kvůli úsporám rozhodlo ministerstvo zdravotnictví.

„V letošním roce byl pokles vydávání poukazů v českých lázních oproti roku 2012 v průměru o 50 procent. Samozřejmě že tento pokles se výrazně projevil v ekonomice jednotlivých lázní a projevuje se neustále,“ řekl Houdek.

Sdružení prý kvůli problémům lázní tomu oslovují politiky poslední dva roky a podle Houdka v tom bude pokračovat i u nové vlády.

„Slibujeme si, že ten přístup bude o mnoho mírnější, než v současné době, co ta vláda předchozí vyhlásila,“ dodal Houdek.


Zvětšit mapu

Jan Richter, Vojtěch Kouřímský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme