Cena zlata je nejvyšší od loňského června. Vyšplhala se na 1900 dolarů za troyskou unci

Cena zlata ve čtvrtek poprvé od loňského června překročila hranici 1900 dolarů (téměř 41 000 Kč) za troyskou unci (31,1 gramu). Vzhůru ji tlačí zejména napětí kolem Ukrajiny. Investoři zlato obvykle považují za bezpečné útočiště v období politické či ekonomické nejistoty.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn /New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zlato, ČNB

Cena zlata ve čtvrtek poprvé od loňského června překročila hranici 1900 dolarů za troyskou unci (31,1 gramu) (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Podle internetových stránek agentury Bloomberg cena zlata během čtvrtečního obchodování vystoupila až na 1901,16 dolaru za troyskou unci.

Krátce po 20.00 SEČ se pohybovala v blízkosti 1899 dolarů. Oproti středečnímu závěru si tak připisovala zhruba 1,6 procenta.

Ekonom Zahradník: Máme jednoznačně nejpřísnější měnovou politiku v unii. Ale není to špatně

Číst článek

Podle amerického prezidenta Joea Bidena vše nasvědčuje tomu, že Rusko je připraveno na Ukrajinu vpadnout v nejbližších dnech. Ukrajinské síly a proruští separatisté na východě země se dnes navzájem obvinili z ostřelování.

Investory znepokojila rovněž zpráva, že Rusko vyhostilo zástupce amerického velvyslance v Moskvě Bartlea Gormana.

„Když se doba stává opravdu nejistou a panují velké obavy, zlato je stále bezpečným přístavem, kam se lze uchýlit,“ uvedl podle agentury Reuters analytik Jim Wyckoff ze společnosti Kitco Metals.

„Zlato rovněž nabízí ochranu před inflací v době rostoucích cen a vyhlídek na dražší ropu a plyn, pokud Rusko uskuteční invazi,“ upozornil Craig Erlam z firmy OANDA.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme