Zlato je nyní rekordně drahé

Zlato v posledních týdnech láme jeden rekord za druhým. Jeho cena dále roste - na světovém trhu se vyšplhala už nad 1226 dolarů za troyskou unci. Od minulého pátku, kdy se cena zlata přechodně snížila, podražil tento drahý kov na světových trzích o více než sedm procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zlato

zlato

Na rostoucí ceně zlata už zbohatla řada investorů - tři miliardy korun na ní podle dnešních Hospodářských novin vydělal například Petr Kellner. Jeho společnost PPF loni v červnu koupila za 481 milionů eur čtvrtinový podíl v ruské firmě Polymetal a dnes jsou akcie druhého největšího ruského producenta zlata o čtvrtinu silnější, upozorňuje list.

Podle analytika společnosti Colosseum Petra Čermáka je za růstem kovu i nadále převážně slabý dolar, ale také zájem centrálních bank o nákup kovu a obavy, že jakmile se zlepší stav ekonomiky, může hrozit vysoká inflace a také slabá investiční poptávka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zlato v posledních týdnech láme jeden rekord za druhým. Mluvíme s analytikem společnosti Colosseum Petrem Čermákem. .

Obvykle jde cena zlata nahoru v dobách krize, kdy zlato působí jako alternativa k penězům, které mohou snadněji ztratit svou hodnotu. Zlato ale tak výrazně zdražuje dnes, kdy ekonomické statistiky ukazují, že se celý svět začíná z recese dostávat.

"Investoři kupují zlato nejen v krizi, ale i tehdy, kdy očekávají rostoucí inflaci, znehodnocování měn, protože se stále tisknou nové a nové peníze. Oživení může příchod inflace ještě uspíšit," vysvětlil Čermák ve vysílání Rádia Česko.

To, jak dlouho a jak výrazně může cena zlata na světových trzích ještě růst, závisí podle Čermáka na investiční poptávce. "Zlato ještě nevyčerpalo svůj potenciál, prudce roste, ale je už blízko maxima, je pravděpodobné, že začne v dohledné době zlevňovat," míní Čermák.

Dodal, že kvůli rostoucí ceně zlata znatelně zdražily i šperky. "Cena zlata se promítá do cen šperků. Poptávka po špercích proto nyní klesá," vysvětlil Čermák.

Naďa Bělovská, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme