Íránská odveta za Solejmáního? Obavy z vojenského konfliktu táhnou nahoru cenu zlata

Cena zlata ve středu po téměř sedmi letech překročila hranici 1600 dolarů (36 200 Kč) za troyskou unci (31,1 gramu) a palladium stouplo na nový rekord nad 2000 USD. Investoři obrátili svůj zájem k bezpečným investicím, tedy i drahým kovům, poté, co Írán zahájil odvetné raketové útoky na americké vojenské síly v Iráku.

Singapur Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zlato, ČNB

Zlato je považováno za bezpečnou investici v době politického napětí a nejistého ekonomického vývoje. Ilustrační foto | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Cena zlata při středečním obchodování v Asii vystoupila až na 1610,90 dolaru za unci, což je nejvyšší hodnota od března 2013, napsala agentura Reuters.

Írán v noci na středu zahájil útok na síly pod vedením USA v Iráku. Podle americké armády Teherán odpálil více než tucet balistických střel z íránského území na nejméně dvě irácké základny s vojáky koalice vedené Spojenými státy.

Útoky se uskutečnily několik hodin po skončení pohřbu íránského generála Kásema Solejmáního, který byl zabit při pátečním americkém útoku poblíž bagdádského letiště. Akce vyvolal obavy z širší války na Blízkém východě.

Na americké základny v Iráku dopadly na dvě desítky raket. Odvetný útok, tvrdí íránská média

Číst článek

„Obavy z nejistoty a další eskalace tohoto vojenského konfliktu táhnou ceny zlata vzhůru,“ uvedla analytička CMC Markets Margaret Yang Yanová. „Toto (íránský útok) rozhodně podněcuje poptávku po bezpečných investicích, nejen po zlatu, ale také jenu, zatímco akcie se masivně prodávají,“ dodala.

Podle ní by se cena zlata mohla snížit, pokud by se americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi podařilo vyřešit problém diplomaticky, bez rozpoutání války.

Zlato je považováno za bezpečnou investici v době politického napětí a nejistého ekonomického vývoje.

Cena palladia ve středu vzrostla až nad 2056 USD za unci. Třetí seanci za sebou tak stoupla na nový rekord kvůli pokračujícímu deficitu tohoto kovu používaného při výroba katalyzátorů aut na trhu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme