Zlepšení výhledu pro letošek a zhoršení pro rok 2012 hlásí čeští stavebníci

Čeští stavebníci zlepšili výhled svého sektoru pro letošní rok. I nadále se ale obávají poklesu ve svém oboru v následujících letech. Pro rok 2012 předpokládají pokračování poklesu o 2,4 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mateřská škola v Plzni-Lhotě

Mateřská škola v Plzni-Lhotě | Foto: Magistrát města Plzně

Původně se stavebníci obávali, že se pokles sektoru v letošním roce vyšplhá na 5,6 procenta. Pokles výkonu se ale zatím drží na 4 procentech. Jak na Rádiu Česko uvedl ekonom a partner ve společnosti KPMG, Pavel Kliment, na zlepšení tohoto výhledu má vliv celá řada faktorů.

„Částečně to souvisí s očekávaným vývojem celé ekonomiky. Může to být i to, že vytížení kapacit a vůbec vývoj zakázek přes léto je mírně optimističtější , než se očekávalo,“ přiblížil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci ve stavebnictví dlouhodobě sleduje také ekonom a partner ve společnosti KPMG Pavel Kliment. Byl hostem Rádia Česko.

Evropská komise dnes oznámila pokles ekonomické důvěry v eurozónu a Evropskou unii ze 103 bodů na 98,3. Pokles důvěry přitom zaznamenaly všechny sektory až na stavebnictví. To jako jediné zaznamenalo růst důvěry. Podle Klimenta ale nelze z těchto dat vyvozovat dalekosáhlé závěry, že jsou stavebníci výrazně optimističtější.

„Myslím, že vývoj jen mírně koriguje očekávaný pokles, nicméně pořád je to pokles. A co se týče roku 2012, pesimismus stavebních firem naopak narůstá. Takže může se jednat i o rozložení a přelití jejich očekávání v čase,“ vysvětlil.

Kliment potvrdil, že jedním z hlavních faktorů, které omezují české stavebnictví pro příští rok, je nedostatek financí investovaných do veřejné infrastruktury. „Obecně bych ale řekl, že hlavním faktorem je nízká poptávka jak na straně veřejného sektoru, což jsou peníze ze státních rozpočtů, tak na straně soukromých investorů, kde pořád vidíme opatrnost v zahajování nových developerských projektů. Ať už v rezidenční nebo kancelářské výstavbě,“ upřesnil ekonom.

Jednou z variant, která by mohla pomoci neutěšené situaci v českém stavebnictví, zejména u stavařů dopravní infrastruktury, je podle ekonomů například přeměna Ředitelství silnic a dálnic na obchodní společnost.

„Nicméně je třeba si uvědomit, že nedostatek finančních prostředků je součástí celkového rámce, který vychází z omezení jak státního rozpočtu ČR, tak i z celkové nálady spotřebitelů a vývoje ekonomiky jako celku. Tohle jsou zásadní důvody, které ovlivňují stavebnictví a které nejsou řešitelné dílčími kroky,“ doplnil Kliment.

Ondřej Černý, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme