Zlevnění benzinu i nafty by mělo vydržet několik týdnů

Ceny pohonných hmot konečně poklesly natolik, aby si toho všimli i ti, kteří pohyb v řádech haléřů jindy neregistrují. Podle nejnovějších informací společnosti CCS litr Naturalu 95 v uplynulém týdnu zlevnil o 18 haléřů na průměrných 34,87 koruny a litr nafty kupujeme o 16 haléřů levněji, průměrně za 34,28 koruny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpací stanice - ilustr. foto

Čerpací stanice - ilustr. foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Zlevnění se dalo čekat, protože cena ropy v posledních týdnech stále klesala. „Čerpací stanice na tento vývoj poměrně rychle zareagovaly a ceny snížily i přesto, že v Rotterdamu průměrné ceny pohonných hmot klesají pomaleji než ceny ropy na světových trzích,“ popisuje analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zlevnění pohonných hmot mluvil redakor Petr Jansa s ekonomem Petrem Čermákem

Cena ropy však klesala i v uplynulém týdnu, a to je pro české motoristy dobrá zpráva. „Cena ropy v průběhu minulého týdne klesala. Největšího propadu jsme se dočkali v pondělí, kdy trh s ropou a v podstatě všechny komoditní a finanční trhy ovlivnila panika mezi investory. Dočkali jsme se výrazných výprodejů na akciových trzích.“

Za paniku mohly tři hlavní faktory na světových trzích: „První z nich jsou obavy z výrazného zpomalení hospodářského růstu ve světě, dále obavy z dluhové krize v Evropě a nesmíme zapomenout na poměrně překvapivé snížení ratingu USA,“ míní Čermák.

Ke konci týdne se cena ropy stabilizovala a další události jako například informace o zásobách ropy v USA její pozici upevnily. Na burze v Rotterdamu, která je pro tvorbu cen zásadní, ale doznívalo zlevňování posledních týdnů.

„Vývoj nahrával českým motoristům, konečně se do průměrných cen benzínu a nafty naplno projevil pokles cen ropy na světových trzích. Ceny benzínu a nafty prudce klesaly a cena ropy stagnovala,“ poznamenal Petr Čermák.

„Výsledkem by mělo být zlevnění, kterého bychom se v následujících dnech měli dočkat – mělo by se pohybovat v řádu desetihaléřů a v případě obou komodit velmi pravděpodobně překročí 50 haléřů za litr.“

Příznivé je i to, že snížení cen by mohlo několik týdnů vydržet. „Dá se očekávat, že v případě cen ropy nebudou dosažena nová maxima letošního roku. Pokles byl opravdu velmi prudký a spíše lze očekávat, že v následujících týdnech se cena ropy bude pohybovat v rámci širšího obchodního pásma, než že bude trhat rekordy,“ říká Petr Čermák.

Alespoň závěr letní sezóny by tedy měl přinést úsporu na pohonných hmotách, i když i nadále se české ceny pohybují nad průměrem okolních zemí.

Petr Jansa, Motožurnál Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme