Dřevo a polystyren zlevňují, ceny budou stoupat už jen mírně, odhaduje prodejce stavebnin

Ceny některých stavebních materiálů, třeba železa, výrobků ze dřeva a polystyrenu, po prudkém zdražení v první půlce roku zlevňují. Podle prodejce stavebnin společnosti Pro-Doma, dvojky na tuzemském trhu, se dá kvůli rostoucím nákladům na výrobu do konce roku očekávat už jen mírný růst cen. Zástupci firmy to ve čtvrtek uvedli na setkání s médii.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ilustrační foto

Praha | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

V průměru podle odhadu generálního ředitele společnosti Pro-Doma Petra Vavěrky od loňského ledna zdražily stavební materiály o 25 procent.

Vrcholu ceny dosáhly v březnu a dubnu, kdy o více než 100 procent proti loňsku zdražily třeba železo a dřevo, a až o 80 procent zdivo.

Zateplování, výměna oken, fotovoltaika. Nemocnice kvůli zdražování energií hledají způsoby, jak ušetřit

Číst článek

„Každý materiál zdražoval z jiného důvodu. Míchají se dohromady ingredience nákladů, mezi které patří cena surovin, energií, pohonných hmot, práce a úroky ze zdrojů,“ vypočítal Vavěrka.

Dodal, že začátek července ale přinesl výrazné ochlazení a stavební trh padá dolů.

Železo začalo zdražovat loni a z 15 korun za kilogram se postupně letos na začátku války na Ukrajině dostalo až na 56 korun za kilogram.

„Neumíme pojmenovat příčinu, ale především jde o spekulace a paniku trhu,“ uvedl Vavěrka. Aktuálně podle jeho slov cena železa klesla k hranici 30 korun za kilogram. Má to optimistický konec, dodal.

Cena dřeva, které se hodně vozí z Polska, podle Vavěrky vyletěla z 500 korun za kubík přes 1000 korun a nyní je stejná jako loni na jaře. Podobné to je s polystyrenem.

Výrobci měli nedostatek komponentů a výpadek způsobil nárůst cen – u fasádních polystyrenů z 850 na více než 2000 korun za . „Nyní se začínají zkracovat dodací lhůty a cena začíná klesat,“ řekl Vavěrka.

Zdražení v jednotkách procent

Prodejci si nyní, hlavně u zdiva a cihel, zboží objednávají v omezeném množství dopředu.

„Třeba cementáři slíbili sto procent objemu výroby z loňska a jen něco málo navíc. Řeknou, toto je váš balíček a hospodařte, jak umíte. U některého zboží až žebráte, aby dodavatel dodal zboží, které slíbil,“ podotkl Vavěrka.

Potraviny i průmyslové suroviny letos zdražily o desítky procent, první šok z války už ale opadl

Číst článek

Firma ve srovnání s předchozími lety nakupuje třikrát více materiálů, aby měla co prodávat.

Podle Vavěrky se jen těžko odhaduje vývoj situace, ale věří, že už ceny nebudou mít velké výkyvy. Materiály, které skokově zdražily, podle něj klesnou nebo budou stagnovat a zdražení bude obecně v řádu jednotek procent.

Zdraží se především ty závislé na energiích. Někteří výrobci se podle něj v budoucnu možná zřeknou části zisků. „Které jsou mnohde 50 procent,“ upozornil.

Stavebniny Pro-Doma založil v roce 1990 Josef Mařinec. Firma se původně zaměřovala na menší města, nyní působí celorepublikově a má okolo 1600 zaměstnanců. Loni vykázala tržby 13,6 miliardy korun a zisk po zdanění 700 milionů korun.

Loni koupila společnost Woodcote, což v prosinci schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Velikost trhu se stavebninami se v České republice odhaduje na 100 miliard korun ročně. Vedle dominantních společností DEK a Pro-Doma patří k větším Stavmat a Izomat.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme