Změna ve stavebním spoření, nově jen na bydlení nebo na důchod

Stavební spoření by mohly nabízet nejenom stavební spořitelny, ale i běžné banky. Sněmovna dnes v prvním čtení podpořila změny zákona. Výše státní podpory se nemění, nově by ji ale bylo možné použít pouze na bydlení a zajištění na důchod.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

výměna oken, rekonstrukce, lešení

výměna oken, rekonstrukce, lešení | Foto: Eva Odstrčilová

Na podporu stavebního spoření dává stát pět miliard ročně. Dosud je bylo možné použít prakticky na cokoli. To se má od příštího roku změnit. Lidé budou muset dokládat, že státní podporu využili účelově, tedy na pořízení a rekonstrukce nemovitosti.

„Nově dodáváme možnost poslat si naspořenou částku na doplňkové penzijní připojištění, tedy třetí pilíř, a výhledově počítáme s tím, že by se mohly státní příspěvky použít i na úhradu školného,“ dodal náměstek ministerstva financí Radek Urban. Podle něj bude možné využít státní dotaci i na splácení hypotéky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rostislav Trávníček z Českomoravské stavební spořitelny ve vysílání Odpoledního Radiožurnálu

Doklady budou lidé předkládat spořitelnám. Ty si pak můžou zkontrolovat, jak klient peníze použil a jestli má dodavatel oprávnění ke stavební činnosti. Změny by měly platit od roku 2014 pro všechny smlouvy včetně dříve uzavřených. Právě to se nelíbí opozici.

„Já myslím, že pokud to má platit, tak to může platit jen na nové smlouvy. To bychom zcela určitě nemohli o sobě říkat, že jsme právním státem,“ řekl Milan Urban z ČSSD.

Někteří experti se předpokládají, že nutnost dokládat využití peněz lidi od stavebního spoření odradí. Rostislav Trávníček z Českomoravské stavební spořitelny si to ale nemyslí.

„My už dnes účelovost úvěrů musíme dokládat. Ministerstvo financí nás pečlivě kontroluje. Sice se nám teď zvýší pracnost, ale klienty to myslím neodradí. My jsme na to zvyklí a řada klientů taky,“ míní Trávníček.

Návrh počítá i s tím, že stavební spoření budou poskytovat i univerzální banky. Stavební spořitelny tvrdí, že v takovém případě bude ohrožen takzvaný překlenovací úvěr.

„U stavebních spořitelen překlenovací úvěr získáte i nadále. Komerční banky, pokud se do stavebního spoření pustí, asi nebudou mít motivaci tyto úvěry poskytovat,“ myslí si Trávníček.

Igor Maňour, Klára Bílá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme