Změny v DPH ve sněmovně prošly do dalšího čtení

Koalicí chystané změny daně z přidané hodnoty mají zase o něco větší šanci na konečné schválení. Opozici se totiž ve sněmovně nepodařilo v takzvaném druhém čtení prosadit zamítnutí dotyčné předlohy, ani její vrácení výborům. Přesuny v sazbách DPH - a to asi už od května - přinesou u řady výrobků i služeb zdražení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

z jednání sněmovny

z jednání sněmovny | Foto: Petra Mášová

Sociálně slabším skupinám a podnikatelům vláda slíbila zdražení kompenzovat. Ve snížené, pětiprocentní sazbě nakonec nejspíš zůstane vodné a stočné, stejně jako i vstupenky a dětské pleny. Celodenní debata poslanců o změnách DPH byla často velmi bouřlivá. Opozice vládu ostře kritizovala hlavně za to, že kvůli zvýšení DPH podraží i výrobky a služby, na kterých Evropská unie netrvá.

Zklamán dosavadním průběhem projednávání novely je šéf poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý. "Zdraží se vše, co bude přeřazeno z 5procentní sazby DPH do sazby vyšší. Sama vláda říká, že cílem je získat prostředky pro státní rozpočet, čili je jasné, že bilance pro občany, ta celková bilance je negativní. Stát vybere více, než v těch následných opatřeních rozdá."

Podle ministra Stanislava Grosse jsou ale příčiny nynějších problémů už v dobách, kdy byla u moci ještě ODS, a stát přirovnal k pacientovi, kterého však už sociální demokraté postavili na nohy. "Ten pacient skutečně není úplně v dokonalém stavu, ale dnes ten pacient běhá."

"Ano, postavil ho na nohy, ale předtím mu obě dvě ty nohy uříznul," reagoval na Grossovu metaforu místopředseda sněmovny za ODS Ivan Langer.

Zamítnutí novely, jak navrhovali komunisté, se opozici prosadit nepodařilo. Úspěšní nebyli ani občanští demokraté, kteří trvali na vrácení předlohy rozpočtovému výboru. Zákonodárci pak předložili desítky návrhů, jak změny v daních ještě vylepšit.

O definitivní podobě normy by měla sněmovna jednat příští týden. Ministr financí Bohuslav Sobotka přitom věří, že i konečné hlasování bude úspěšné, "protože je to sociálně vyvážený kompromis."

Markéta Kaclová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme