Změny v katastrálním zákoně zkrátí lhůty na obranu proti neoprávněným zápisům

Chystané změny v katastrálním zákoně mají sice posílit práva vlastníků, zkrátí však také lhůty, ve kterých se lidé mohou bránit proti neoprávněným prodejům nebo zápisům. Nepozorným majitelům nemovitostí tak hrozí, že v budoucnu mohou o svůj majetek snadno přijít.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Katastrální úřad

Katastrální úřad | Foto: Marián Vojtek

Pokud začne od příštího roku platit nový občanský zákoník, dojde na velké změny i v katastrálním zákoně. Do legislativy se například vrátí princip, že stavba je součástí pozemku. Uplatňována bude také takzvaná ‚zásada materiální publicity‘.

„V situaci, kdy ten skutečný vlastník se nepostará o to, aby byl v katastru jako vlastník zapsaný a někdo si to od toho, kdo v katastru zapsaný je, ale ve skutečnosti vlastníkem není, koupí, tak ten skutečný vlastník může o své vlastnické právo přijít. Za předpokladu, že se proti takovému zápisu nebrání,“ vysvětluje Lenka Vrzalová z Českého úřadu zeměměřičského a katastrálního.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek natočila redaktorka Zuzana Vlčková

V praxi to znamená například to, že pokud se jeden z vlastníků pokusí prodat nemovitost bez vědomí dalších podílníků, a ti nebudou zápisy v katastru sledovat a nepokusí se transakci zabránit, mohu o svůj podíl přijít.

Odborníci doporučují kontrolovat zápisy zhruba každé tři měsíce. A to na webových stránkách katastru, na pobočkách Czech Point, kde majitelům za 110 korun vydají list vlastnictví, nebo bezplatně přímo na katastru nemovitostí.

V procesu zápisu do katastru nemovitostí došlo k dílčím změnám už se začátkem letošního roku. Zvedla se například daň z převodu nemovitosti, ze tří na čtyři procenta ceny.

Zuzana Vlčková, Vojtěch Kouřímský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme