Změny v reformě budou minimální, dohodla koalice

Připravovaná reforma veřejných financí se bude měnit minimálně a nebude mít dopad na schodek rozpočtu v příštím roce. Shodli se na tom na jednání v Kramářově vile zástupci vládní koalice. Premiér Vladimír Špidla zároveň potvrdil, že do konce roku připraví vláda balík zákonů, které mají mimo jiné omezit šedou ekonomiku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Štěch a Vladimír Špidla

Milan Štěch a Vladimír Špidla | Foto: Stanislav Zbyněk

"Do konce roku 2003 bude do vlády předložena koncepce penzijní reformy, budou pokračovat práce na prohlubování daňových změn, zejména v oblasti snížení vedlejších nákladů práce, sblížení se sazeb DPH a společného zdanění manželů s dětmi. Bude připravena stabilizace systému zdravotní péče bez zvýšení spoluúčasti pacientů," uvedl Špidla.

Součástí balíku zákonů jsou i předlohy, jejichž prosazení odbory již dříve požadovaly. Jde například o zavedení registračních pokladen a změny umožňující zřízení finanční policie. Součástí balíku ale bude i zákon o přiznání k registrovanému majetku a zákon o kolkování lihovin.

Premiér Špidla bez upřesnění naznačil, že je v reformě určitý prostor i pro některé návrhy sociálních partnerů. Potvrdil to i ministr zahraničí a šéf KDU-ČSL Cyril Svoboda. "Ten prostor, který tu je, je na dialog se sociálními partnery, k žádnému změkčení reformy, protože reforma tak, jak byla dohodnuta bude pokračovat dál," řekl.

Podle vicepremiéra Petra Mareše jim vláda odborářům ustoupí maximálně v dřívějším odchodu žen do důchodu podle počtu dětí a v započítávání doby středoškolského studia pro odchod do penze.

Milada Richterová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme