Změny v zákoníku práce přinesou větší flexibilitu, říká analytik

Odbory zásadně nesouhlasí s programem vlády Petra Nečase a hrozí protesty. Úsporné plány kabinetu ODS, TOP09 a Věcí veřejných podle nich ohrozí jak ekonomiku, tak chod státu. Kromě programového prohlášení mají odboráři problém i s připravovanými změnami v zákoníku práce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Petr Nečas a ministr obrany Alexandr Vondra

Premiér Petr Nečas a ministr obrany Alexandr Vondra | Zdroj: ČTK

Těmi prý vláda podle odborářů dává občanům jasný signál, že lepší než standardní pracovní poměr, je podnikání či práce na dohodu.

„Odbory mírně přehánějí. Změny v zákoníku práce by měly umožnit zaměstnavatelům větší flexibilitu, aby se nebáli nabrat nové pracovníky,“ uvedl vedoucí analytik společnosti Fitcentrum Josef Rajdl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedoucí analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl mluvil na Rádiu Česko o plánovaných změnách v zákoníku práce

Současný trend podle něj standardnímu pracovnímu poměru nenahrává:

„Závazků v tzv. schwarz systému přibývá. Je to dáno tím, že na to přistupují nejen zaměstnavatelé, ale v současné době, kdy se každý bojí o práci, i zaměstnanci. Kontrola navíc v současnosti není dostatečná.“

Záležet bude na trestání a kontrole, říká analytik

Podle Rajdla budou kroky vlády, známé z programového prohlášení, spíše neutrální.

„Schwarz systém a jeho vývoj by pokračoval i bez těchto kroků. Záleží, jak se budou vyvíjet další faktory. Především na tom, jak bude stát přistupovat k jeho trestání a kontrole,“ myslí si analytik.

Podle odborářů například řetězení pracovních smluv na dobu určitou po dobu pěti let ohrožuje přístup lidí k hypotékám a úvěrům.

„Je možné, že v určitých případech budou mít lidé omezený přístup k hypotékám, ale nelze to říct obecně. Banky jednají velice individuálně. Některým stačí podmínka, že smlouva byla jednou obnovena. Banky budou chtít v budoucnu poskytovat hypoteční úvěry a přizpůsobí se. Poskytují úvěry i podnikatelům, takže se nedá říct, že by zaměstnanci byli vyloučeni,“ pokračoval Rajdl.

Stát by se měl podle jeho slov měl snažit o trend standardních pracovních poměrů, protože u něj má zajištěný vyšší příjem než u dalších typů.

„Stát by měl preferovat standardní pracovní poměry. Jeho danění je nejjednodušší, protože tam funguje plátce, tedy zaměstnavatel, který daň ihned strhne a pošle státu,“ dodal analytik.

Martin Křížek, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme