Zmrzlinářství v Česku přibývá. V létě některá prodají za týden i přes tunu zmrzliny

Syrečková nebo třeba škrábaná - řeč je o zmrzlině. Právě stánků s ledovou pochoutkou v Česku přibývá. Za posledních šest let skoro o celou tisícovku. Podle ministerstva zdravotnictví je v současnosti po celé republice přibližně 7400 provozovatelů. Prodejci lákají nejen na speciální příchutě, ale i na netradiční techniky výroby.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zmrzlinářství v Česku přibývá. Po celé republice jich je dnes kolem 7400 (ilustrační foto)

Zmrzlinářství v Česku přibývá. Po celé republice jich je dnes kolem 7400 (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

Začínal jako zeměměřič, dnes Jan Hochsteiger patří k uznávaným zmrzlinářům. „Začátky byly velice skromné a pionýrské. Na začátku jsme tam vyráběli zmrzliny málo - maximálně do 100 kil denně,“ popsal Radiožurnálu.

Dali byste si zmrzlinu s příchutí vepřového? V Paříži máte možnost, píše britský deník

Číst článek

Teď za den vyrobí až 600 kilogramů. Recepty si vymýšlí sám. Mezi 40 druhy zmrzliny, které vyrábí, jsou i méně tradiční příchutě. „Karamely máme sladký, slaný, míváme i veganský karamel,“ pokračoval Hochsteiger.

60 porcí za den

Na netradiční nabídku sází i zmrzlinový stánek v centru Prahy. Otevřeno je tu teprve necelý měsíc, podle prodejkyně Jany denně prodají zhruba 60 porcí. „Máme černou višeň, plus jsme teď zařadili do sortimentu bílou, aby byla právě černobílá a máme černé kornouty,“ řekla prodejkyně.

Napilno mají i v cukrárně Ovocný Světozor, kde fronta v 30stupňovém vedru stále narůstá. Na pobočkách týdně prodají přes tunu zmrzliny. „Zhruba se prodá zmrzliny pětkrát až šestkrát více v těchto teplých dnech,“ popsala provozní manažerka firmy Kateřina Trávníčková.

Větší zájem o ledové pochoutky eviduje i mlékárna Bohemilk, která mimo jiné prodává Českou zmrzlinu z Opočna. Vedoucí prodeje zmrzlinové sekce František Culek zmínil narůstající trend pronájmů zmrzlinových aut: „V období července, kdy jsou různé dětské dny, tak volá třeba i sto provozovatelů akcí.“ Nejvíc objednávek vyřídí právě během letních prázdnin.

Podle posledních statistik evropské asociace výrobců zmrzliny - Euro Glaces - sní každý Evropan až sedm litrů ledové pochoutky ročně. Češi jsou v konzumaci podprůměrní. Na každého připadají asi čtyři litry za rok.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme