Zmrzlinářství v Česku přibývá. V létě některá prodají za týden i přes tunu zmrzliny
Syrečková nebo třeba škrábaná - řeč je o zmrzlině. Právě stánků s ledovou pochoutkou v Česku přibývá. Za posledních šest let skoro o celou tisícovku. Podle ministerstva zdravotnictví je v současnosti po celé republice přibližně 7400 provozovatelů. Prodejci lákají nejen na speciální příchutě, ale i na netradiční techniky výroby.
Začínal jako zeměměřič, dnes Jan Hochsteiger patří k uznávaným zmrzlinářům. „Začátky byly velice skromné a pionýrské. Na začátku jsme tam vyráběli zmrzliny málo - maximálně do 100 kil denně,“ popsal Radiožurnálu.
Dali byste si zmrzlinu s příchutí vepřového? V Paříži máte možnost, píše britský deník
Číst článek
Teď za den vyrobí až 600 kilogramů. Recepty si vymýšlí sám. Mezi 40 druhy zmrzliny, které vyrábí, jsou i méně tradiční příchutě. „Karamely máme sladký, slaný, míváme i veganský karamel,“ pokračoval Hochsteiger.
60 porcí za den
Na netradiční nabídku sází i zmrzlinový stánek v centru Prahy. Otevřeno je tu teprve necelý měsíc, podle prodejkyně Jany denně prodají zhruba 60 porcí. „Máme černou višeň, plus jsme teď zařadili do sortimentu bílou, aby byla právě černobílá a máme černé kornouty,“ řekla prodejkyně.
Napilno mají i v cukrárně Ovocný Světozor, kde fronta v 30stupňovém vedru stále narůstá. Na pobočkách týdně prodají přes tunu zmrzliny. „Zhruba se prodá zmrzliny pětkrát až šestkrát více v těchto teplých dnech,“ popsala provozní manažerka firmy Kateřina Trávníčková.
Větší zájem o ledové pochoutky eviduje i mlékárna Bohemilk, která mimo jiné prodává Českou zmrzlinu z Opočna. Vedoucí prodeje zmrzlinové sekce František Culek zmínil narůstající trend pronájmů zmrzlinových aut: „V období července, kdy jsou různé dětské dny, tak volá třeba i sto provozovatelů akcí.“ Nejvíc objednávek vyřídí právě během letních prázdnin.
Podle posledních statistik evropské asociace výrobců zmrzliny - Euro Glaces - sní každý Evropan až sedm litrů ledové pochoutky ročně. Češi jsou v konzumaci podprůměrní. Na každého připadají asi čtyři litry za rok.