Žofínské fórum bude řešit ceny elektřiny a budoucnost energetiky

Odborníci na energetiku ve všech jejích podobách budou dnes diskutovat s veřejností. Společně se sejdou se na 106. Žofínském fóru, jehož téma je Boj o vyšší zisky nebo snaha vyhovět zákazníkům? Organizátoři fóra tak reagují na situaci, kdy firmy, které dosud obchodovaly jen s plynem, vstupují na trh s elektřinou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Solární energie by měla urychlit rozvoj Afriky

Solární energie by měla urychlit rozvoj Afriky | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podle náměstka ministra průmyslu a obchodu pro energetiku Tomáše Hünera může vést rozšířená nabídka obchodníků s elektřinou k jejímu zdražení, protože stoupnou náklady související s trhem. Tedy, že ceny elektřiny nemusí stoupnout jen kvůli solární energii.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt ve Světě o osmé.

„Je třeba říct, že věcí, které prodražují elektřinu a plyn a energie obecně je tolik, že je třeba si naprosto komplexně říct, které to jsou a jestli to zákazník vůbec chce. To je, myslím, to nosné téma Žofínského fóra,“ podotkl Hüner.

Podle předsedy Energetického regulačního úřadu Josefa Fiřta se ale fotovoltaika trochu utrhla ze řetězu. „A není v relaci s ostatními zdroji. Je dnes nadměrně podporována, a proto způsobila takový problém na trhu s energií. A bude mít i dopad na konečnou cenu elektřiny pro zákazníka,“ řekl Fiřt.

Odhady Energetického regulačního úřadu co se týče zvýšení ceny se dost rozcházejí s odhady fotovoltaické asociace a ekologických sdružení. Zatímco Energetický regulační úřad operujete 12,7 procenty, další jen pěti až osmi.

Česko trochu zaspalo

Objevily se proto už i spekulace, že úřad svými odhady nahrává společnosti ČEZ, aby mohla zvýšit ceny víc než by odpovídalo podpoře obnovitelných zdrojů. To ale Fiřt odmítá. „To je zásadní omyl, protože ČEZ nebo jiné společnosti mohou ovlivnit pouze cenu silové elektřiny,“ podotkl Fiřt.

Nápadů, jak vzniklou situaci vyřešit, je podle něj hodně, ale málokterý z nich je průchodný. „Protože jsme trochu zaspali a parlament přijal změnu zákona, který umožňuje reagovat na situaci na trhu, pozdě,“ poznamenal Fiřt. Proto nyní Energetický regulační úřad pro rok 2011 výrazně sníží výkupní cenu z fotovoltaiky.

Témat k diskuzi veřejnosti s odborníky na energetiku a cenovou politiku v této oblasti bude ale víc. Žofínské fórum totiž otevře snad všechna témata, která se v současné době kolem energetiky probírají. Řeč se povede například o tom, co bude znamenat neprolomení ekologických limitů těžby a zda budou mít naše elektrárny dostatek uhlí do budoucna.

Chybět nebude ani téma boomu solárních elektráren a jejich vlivu na očekávané zdražení elektřiny. To vše v souvislosti s přípravou státní energetické koncepce a energetické bezpečnosti České republiky.

Tomáš Pavlíček, Věra Pfeifferová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme