E-shop Zoot se dohodl s věřiteli na reorganizaci. Získají deset procent ze svých pohledávek

Zadlužený e-shop s módou Zoot.cz se dohodl s většinou svých věřitelů na reorganizaci, při které se chce očistit od dluhů a připravit se na růst. Provozu e-shopu se situace nedotkne. Firma to v pondělí oznámila v tiskové zprávě. Návrh na povolení reorganizace chce podat v nejbližších dnech k Městskému soudu v Praze.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 13:51 29. 4. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prodejna e-shopu Zoot

Zadlužený Zoot se chystá v nejbližších dnech požádat Městský soud v Praze o povolení k reorganizaci. (ilustrační foto) | Zdroj: Oficiální facebook Zoot

Plán počítá se vstupem nového investora, kterým se má stát společnost z investiční skupiny Natland. Dluh e-shopu dosahuje 752 milionů Kč, z toho více než 310 milionů korun připadá na nezajištěné věřitele a téměř 239 milionů na vydané dluhopisy.

‚Zoot je v problémech v podstatě od začátku.‘ E-shop s módou čelí dluhům, snaží se restartovat byznys

Číst článek

Zoot loni nezvládl financování své expanze a dostal se do potíží. Letos v lednu požádal insolvenční soud o ochranu před věřiteli.

Reorganizační plán počítá s tím, že nezajištění věřitelé by měli získat deset procent ze svých pohledávek. Věřitelé z řad stávajících akcionářů a zakladatelů společnosti nedostanou nic. Nový investor z investiční skupiny Natland, největšího věřitele e-shopu, své pohledávky kapitalizuje. Výměnou získá kontrolní podíl v Zootu.

Insolvenční soud v lednu umožnil e-shopu ochranu před věřiteli, aby mohl projít restrukturalizací. Ochrana vyprší toto úterý. Soud schválil na majetek firmy tzv. moratorium před zahájením insolvenčního řízení.

Méně zaměstnanců a výdejen

Firma dále uvedla, že výrazně snížila náklady obchodu. Z původních 800 zaměstnanců nyní zaměstnává zhruba 600 lidí a zavřela třináct ztrátových výdejen, je jich tak 18 v Česku a 8 na Slovensku.

Zoot chce řešit i vydané firemní dluhopisy za téměř 239 milionů Kč. Na základě dohody s novým investorem mají být jejich držitelé uspokojeni ve stejné výši jako nezajištění věřitelé — tedy na úrovni deseti procent.

Mezi hlavní věřitele e-shopu patří Natland Finance investiční fond, Česká pošta či BH Securitires.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme