Zpomalení růstu penzí může část důchodců přiblížit chudobě, tvrdí ekonom Münich

Asi 1200 seniorů a postižených protestovalo proti záměru vlády zpomalit valorizaci penzí. Premiérovi chtěli předat své požadavky, ten jim však odpověděl, že současné tempo zvyšování důchodů je neudržitelné. Podle ekonoma Daniela Münicha, který je spoluautorem studie popisující dopady pomalejší valorizace na důchodce, se může část důchodců dostat pod hranici chudoby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace "Za přežití seniorů" v Praze

Demonstrace "Za přežití seniorů" v Praze | Foto: Filip Jandourek

Münich tvrdí, že se životní úroveň důchodců změnou valorizace důchodů zřejmě o něco sníží. Nikdo však přesně neví, jaký bude další vývoj.

„Za několik let to udělá 5 až 8 procent, záleží na tom, jaká bude inflace a to dnes nikdo nedokáže pořádně odhadnout. Nezdá se to moc, na druhé straně většina důchodců má důchody poměrně nízké, takže pro ně i tato věc znamená poměrně výrazný pokles životní úrovně,“ míní ekonom z Institutu pro demokracii a analýzu CERGE-EI.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Stalo se dnes byl ekonom Daniel Münich z Institutu pro demokracii a analýzu CERGE

Připomíná, že v Česku je jeden z nejnižších podílů lidí v tzv. relativní chudobě. „Druhá věc je, že spousta lidí žije těsně nad relativní hranicí. To je takový statistický konstrukt, kdo je v relativní chudobě a kdo není,“ připouští ekonom a pokračuje:

„Stačí málo a poměrně velké skupiny lidí se začnou dostávat pod hranici chudoby. Týká se to především starších důchodců, kteří žijí osaměle a starších žen.“

Jsme jediná země Evropy, kde důchody rostou, odmítl Nečas protest seniorů

Číst článek

Veronika Sedláčková, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme