Zpoplatnění datových schránek by exekutoři vymáhali po dlužnících

Exekutorům se nelíbí záměr vlády zpoplatnit datové schránky. Varují, že by vícenáklady, k nimž budou ze zákona donuceni, požadovali po dlužnících. Ministr spravedlnosti Pospíšil však zatím chce zachovat současný stav.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

exekuce bytu, Praha 5

exekuce bytu, Praha 5 | Foto: Praha 5

„Že by to vedlo k vyšší nákladovosti exekučního řízení, je bohužel pravdou, a proto jsem rád, že dnes jsou datové schránky placené z jednoho místa,“ řekl Pospíšil.

„Ale kdyby náhodou byly placené jednotlivými institucemi, tedy i exekutory, nepředpokládám, že by ministerstvo kvůli tomuto zasahovalo do právních předpisů, které upravují odměňování exekutorů.“

Zákon exekutorům ukládá povinnost datovou schránku využívat. S bankami nebo jinými úřady tedy nemohou komunikovat levněji nebo rovnou bezplatně, například prostřednictvím e-mailu.

Podle viceprezidenta exekutorské komory Jiřího Proška se dnes náklady devadesáti procent všech řízení vejdou do náhradového paušálu třech a půl tisíce korun.

„I s ohledem na to, že bychom v zásadě každý půlrok museli komunikovat se třiceti bankami, které máme v České republice, se obávám, že by pokleslo procento případů, kdy by se náklady do paušálu vešly. Znamená to, že by náklady byly ve většině případů vyšší,“ upozorňuje.

Martin Drtina, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme