Zpoplatnění průjezdu kamiónů našlo v Bruselu pochopení

Evropská unie má pochopení pro zpoplatnění kamionové dopravy u nás. Po bruselském jednání s unijním komisařem pro dopravu Jacquesem Barotem to Radiožurnálu řekl ministr dopravy Milan Šimonovský. Systém by měl dočasně nahradit připravované elektronické mýto a vyřešit tak příval kamionů, které teď zatěžují české silnice. Návrh zatím počítá s tím, že by jednodenní dálniční známky za 8 eur musely mít všechny kamiony hned na vjezdu do republiky, ať už na dálniční síť použijí nebo ne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kamiony značky MAN

Kamiony značky MAN | Foto: Jan Rosenauer

Dopravci by už tedy neměli důvod průjezdem přes Česko šetřit na mýtu. "Máme představu, že veškeré hraniční přechody, které jsou na síti 1. tříd, budou zpoplatněny nejlépe s využitím jednodenní známky. Tento vstup do České republiky by stál 8 eur. Tak bychom podchytili nákladní dopravu, která zatím zcela bez poplatků projíždí Českou republikou zejména ve směru sever-jih."

Směrnice Unie ale nyní umožňuje zpoplatnit jen víceproudé silniční tahy a ne české silnice první třídy. Proto budou podle ministra potřeba další jednání. "Pan komisař vyjádřil pochopení, že Česká republika se snaží přechodnými opatřeními řešit stávající situaci, která je neúnosná. Dohodli jsme se na tom, že příští týden zahájí naši experti jednání, aby bylo možné připravit předpis, který potom bude projednán a bude se k němu moci vyjádřit vláda."

K tomu ale musí být schválena nová evropská směrnice. "Tato směrnice umožňuje státům, aby si nad rámec zpoplatnění dálniční sítě zpoplatnili vybranou síť silnic dalších tříd. Ten souhlas Evropského společenství je vázán na přípravu a schválení nové směrnice, což se očekává v letošním roce."

Markéta Kaclová, Štěpánka Čechová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme