Zrušená olympiáda v Hamburku ztížila jednání o přesunu českého přístavu

Česko chce opravit svůj zchátralý přístav v Hamburku. Peníze na to už má, stále ale není jasné, kde český přístav nakonec bude. Kvůli plánované olympiádě se měl přesunout na výhodnější místo, jenže obyvatelé Hamburku se v referendu rozhodli, že ve městě žádnou olympiádu nechtějí. Aniž by to věděli, zkomplikovali tím několikaměsíční vyjednání mezi hamburskou radnicí a Českou republikou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Saalehafen, český přístav v Hamburku. Molo je uzavřeno, protože není bezpečné

Saalehafen, český přístav v Hamburku. Molo je uzavřeno, protože není bezpečné | Foto: Pavel Polák

„Musíme znovu jednat s vedením Hamburku, jak se k celé věci postavíme,“ řekl Českému rozhlasu ministr dopravy Dan Ťok za hnutí ANO.

Zpráva o konci olympijských nadějí v Hamburku ho překvapila, rozhodně ne ale tolik jako hamburskou radnici, která s kladným výsledkem referenda počítala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kvůli plánované olympiádě se měl český přístav v Hamburku přesunout na výhodnější místo. Jenže hry nebudou a budoucnost přístavu je nejistá. Více Pavel Polák

Přitom nové a lepší místo nabídl Hamburk Česku v říjnu tohoto roku právě proto, že chtěl areál českého přístavu využít pro olympijský komplex.

„Nám se výměna docela líbila, měli jsme plány jak pokračovat a zlepšit využití území,“ dodal Ťok.

Hamburk musí tedy znovu přehodnotit své plány. Zda k výměně skutečně dojde, české ministerstvo neví, do konce roku v tom chce mít ale jasno.

Přístav v Hamburku má Česko pronajatý od roku 1929 na 99 let, ale v uplynulých 20 letech k velké nelibosti města postupně chátral. Přístav využívala Česká republika do roku 2001, kdy zkrachovala Československá plavba labská.

Přeje si to i Lubomír Fojtů z Ředitelství vodních cest České republiky, které má rekonstrukci, popřípadě znovuvybudování přístavu v Hamburku na starosti.

„Pro nás je důležité, aby rozhodnutí v této věci padlo co nejrychleji, abychom mohli dělat svoji práci, protože máme připravené investiční peníze a trošku nás to brzdí,“ vysvětlil.

Česko chce do svého přístavu v Hamburku investovat až 150 milionů korun.

Pavel Polák, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme