Zrušení dotací pro bioplynové stanice se zemědělcům nelíbí

Ministerstvo zemědělství zřejmě zastavilo dotace na výstavbu bioplynových stanic bez dostatečných důvodů. Jeho obavy z přílišného nárůstu výkupu elektřiny za garantované ceny zatím nepotvrdil Energetický regulační úřad. Ten sice bude mít konečná čísla až koncem měsíce, už teď se ale zdá, že podobný boom jako u solárních elektráren nehrozí. Zemědělcům však bez dotací hrozí vážné problémy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba elektráren poháněných bioplynem

Stavba elektráren poháněných bioplynem | Foto: Jiří Fremuth | Zdroj: Český rozhlas

Energetický regulační úřad si nemyslí, že by nové bioplynové stanice ohrožovaly stabilitu trhu s elektřinou a mohly vést k růstu cen.

„V současné době se snažíme přinést na stůl taková data, abychom dokladovali a vysvětlili, že problém není v takovém rozměru, jak se možná na první pohled jeví. Kdyby se v roce 2012 naplnily veškeré smlouvy o připojení, tak by instalovaný výkon mohl přesáhnout až 400 megawattů s tím, že dnes se u bioplynových stanic pohybujeme lehce nad 100 megawatty. Ale troufnu si zodpovědně říci, že tento scénář určitě nenastane,“ je přesvědčen jeho místopředseda Blahoslav Němeček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jitka Hanžlová přibližuje problémy, které přineslo zrušení dotací na bioplynové stanice

Zastavení už slíbených dotací přitom značně zkomplikovalo život některým obcím a zemědělským podnikům, které počítaly, že si budou vyrábět energii pro vlastní potřeby a přebytky prodávat do sítě.

„Šokovalo mě to, protože jsme neměli jediné varování,“ reagoval prezident Agrární komory Jan Veleba.

V mnoha případech si zemědělské podniky vzaly na nákladnou investici úvěr. Bez dotace ale chtějí úvěrující banky mnohem větší úrok a jištění třeba celým majetkem podniku. Do podobné situace se dostalo i zemědělské družstvo Ostaš.

„Stavební firmy to táhnou v dobré víře ze svých prostředků, protože viděly, že máme úvěrový příslib banky. Dneska je tady proinvestováno zhruba 15 – 20 milionů korun a ministr ze dne na den v průběhu administrace vyhlásil, že nebude dotovat,“ potvrdil předseda družstva Jaroslav Lád.

Jitka Hanžlová, Jiří Fremuth, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme