Zrušení zelené nafty by mohlo zvýšit ceny potravin, varují zemědělci

Zemědělci znovu žádají premiéra o schůzku kvůli plánovanému zrušení zelené nafty. Jestli je Petr Nečas nejpozději do konce dubna nepřijme a vratku na spotřební dani za naftu, kterou farmáři spotřebují na polích, pro příští roky zruší, přistoupí k protestním akcím.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kombajn na poli

Kombajn na poli | Foto: Jan Rosenauer

Vedení Agrární komory, které se dnes výjimečně sešlo, upozorňuje, že zemědělci můžou zrušením zelené nafty přijít až o miliardu a 600 milionů korun ročně, což by zhoršilo jejich konkurenceschopnost v rámci Evropy.

„Když nebudeme mít zelenou naftu, výrazně to sníží konkurenceschopnost našich zemědělců a bude to mít samo sebou dopady do výrazně narůstajících nákladů a přinese to tlak na zvýšení ceny potravin,“ varoval prezident Agrární komory Jan Veleba.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možných důsledcích zrušení takzvané zelené nafty diskutovali v Ozvěnách dne viceprezident Agrární komory Jindřich Šnejdrla a do agrární analytik Petr Havel.

Jeho slova potvrdila například Anna Vojtěchová z kuřecí bio farmy v Postřelné. „Když už by se i tohle snížilo, budeme proděleční. Buď přestaneme dělat, nebo třeba zanikneme úplně. Situaci by nevyřešilo ani zvýšení ceny. Kdo si může dovolit koupit kuře, kilo a půl čisté váhy, za 400 korun?“ vysvětlila chovatelka drůbeže.

Viceprezident Agrární komory Jindřich Šnejdrla v Ozvěnách dne upozornil, že pokud by byla zelená nafta zrušena, byla by Česká republika od 1. ledna 2013 jedinou zemí z evropské sedmadvacítky, která by nedotovala své zemědělce vratkou spotřební daně na spotřebovanou naftu při pracích na poli.

Jan Veleba proto věří, že zemědělci v Česku o zelenou naftu nakonec nepřijdou. „Není přece možné, aby jediný stát v Evropské unii neměl zelenou naftu a čeští sedláci ji kupovali o 10 korun dráž než soused za hranicemi.“

Agrární analytik Petr Havel se přesto domnívá, že by měla být zelená nafta zrušená v celé Evropské unii. „Protože je to opatření, které zakládá nerovnoměrné podmínky i uvnitř samotných zemědělců. V ČR využívá vratku 9 200 zemědělců, přitom je tady 24 tisíc zemědělských subjektů. Z toho vyplývá, že to nemohou čerpat úplně všichni,“ uvedl v Ozvěnách dne.

Podle něj by se zemědělci měli v debatách s politiky soustředit zejména na to, aby ‘ze svých kapes nevydávali miliardy korun, které odplývají ze zemědělství k jiným nezemědělským subjektům‘. Upozornil, že minimálně polovina zemědělských dotací totiž nekončí u zemědělců.

Viceprezident Agrární komory Jindřich Šnejdrla v této souvislosti upozornil, že díky dotacím je nízká cena potravin. Připomněl, že loni dostali zemědělci dotace na úrovni 33 miliard korun a zisk byl 16 miliard. „Čili bez dotací bychom byli v záporných číslech. A nemohli bychom prodávat suroviny na výrobu potravin za ceny, za které se dnes na trhu běžně obchodují. Navíc žijeme v EU a významná část kulturního světa své zemědělce dotuje,“ uvedl.

Zemědělci už mají naplánované protesty proti zrušené zelené naftě. Zveřejnit je ale chtějí až po případném krachu jednání s předsedou vlády. „Protesty po 1. květnu samozřejmě budou směřovat do nátlakových akcí směrem do Prahy, protože vláda jedná vyloženě pod tlakem. A pokud to vláda nebude chtít pochopit, míníme naše protesty stupňovat. Až do té doby, kdy vláda couvne a zelenou naftu vrátí,“ řekl Radiožurnálu předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek.

Květa Moravcová, Veronika Sedláčková, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme