Zrušení zelené nafty nás nepoloží, přiznávají zemědělci. Bojí se však o konkurenceschopnost

Asi o šest korun mají zemědělci levnější litr nafty než ostatní podnikatelé. Ministr financí jim chce tuto slevu na takzvanou zelenou naftu vzít a odpovědí je dnešní protest. Jestli strážce státní pokladny protest nespokojených ustojí, ušetří asi 1,8 miliardy korun. Přesně o tolik naopak přijdou zemědělci. Žádného z nich to ale zřejmě nepoloží.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Traktor

Traktor | Foto: Fotobanka stock.xchng, Rodolfo Belloli

Třicátník Vítek Roušal krmí traktor a koně. Jenže s nimi neoře, ale tahá v lese dříví. Proto také platí za naftu plnou cenu a nikdo mu nevrátí ani korunu. Ale hodila by se.

„Samozřejmě že by se mi hodila. Buď by to měli mít všichni, co se starají o krajinu a hospodaří, nebo nikdo,“ říká Vítek Roušal.

Dřevorubec žádný nárok na zelenou naftu nemá, a to přestože palivo spotřebuje většinou mimo silnice. Původní smysl zelené nafty byl totiž v tom, ušetřit silniční daň podnikatelům, kteří nepoužívají cesty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Lubomíra Smatany o protestech zemědělců v Ranním Radiožurnálu.mp3

„My dostáváme jenom na to, co se spotřebuje na polích a na loukách,“ vysvětluje šéf agrární komory Plzeň sever Jiří Tetzeli.

Zrušení slevy na naftu postihne především zemědělce, kteří se zabývají pěstováním plodin, nikoli chovem dobytka.

Velká družstva a podniky o tisících hektarech přijdou o miliony, malé farmy, jako třeba ta v Černém dolu v Krkonoších, přijde ročně o 60 tisíc korun, říká spolumajitel Vladimír Šimek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zrušení zelené nafty diskutovali v Ozvěnách dne předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha a 1. náměstek ministra financí Ladislav Minčič

„Nezruinuje nás to, akorát se nám zvýší náklady a máme strach, že za chvilinku nebudeme konkurenceschopní. Dovoz zemědělských výrobků ze západu, který už tady dneska je, se ještě zvýší,“ myslí si.

Oslovení zemědělci se shodují, že zrušení slevy na zelenou naftu je nepošle k zemi, citelně to však poznají na účtech a budou muset zdražit některé zboží.

Jedna kostička ze skládačky

„Zemědělská politika aplikovaná EU se skládá z několika aspektů, ať jsou to přímé platby, národní podpory, dotace. Mimo tarifní podpory typu sociální, zdravotní. Česká republika patří k těm zemím, které jsou vůči vlastním zemědělcům řekněme velmi striktní, to znamená, podpora na té naší straně je nižší než na straně našich konkurentů z ostatních zemí,“ upozornil v Ozvěnách dne předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha a pokračoval:

„A v okamžiku, kdy odebereme další kostičku, kterou je zelená nafta, přispěje to k prohloubení té nekonkurenceschopnosti.“ Poukázal přitom na situaci v Polsku, kde farmářům stát vrací kolem 80 procent spotřební daně z nafty a tuto slevu chce ještě zvýšit.

„Je si třeba uvědomit, když tady bylo zmíněno Polsko, že i veřejný dluh Polska je výrazně větší než České republiky. A poskytovat nějakou podporu tím, že se země ještě víc zadluží, asi není správná cesta,“ reagoval první náměstek ministra financí Ladislav Minčič.

Stovky traktorů vyjedou do boje za levnou naftu, omezí dopravu ve 12 krajích

Číst článek

Ľubomír Smatana, mta, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme