Zrušením zelené nafty skončí zemědělská výroba, tvrdí někteří agrárníci

O možných protestech kvůli zrušení zelené nafty dnes bude řeč na mimořádném zasedání představenstva Agrární komory. Vláda zrušila vracení peněz z nákupů nafty v rámci úspor pro příští dva roky, zemědělci tak přijdou o miliardu a 600 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kombajn sklízí obilí

Kombajn sklízí obilí | Foto: Jan Rosenauer

Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby bude zrušení zelené nafty znamenat zhoršení konkurenceschopnosti českých potravin.

„Ze zelené nafty mají největší požitky ti, kteří dělají intenzivní výrobu. Například brambory nebo cukrovku. Byla by to další rána do vazu výrobě. My v tom nevidíme žádnou logiku a tato záležitost je pro nás naprosto zásadní,“ tvrdí.

„Když už i tohle by se snížilo, budeme proděleční. Přestaneme dělat nebo třeba zanikneme úplně,“ říká Anna Vojtěchová z kuřecí bio farmy v Postřelné.

Zvýšení cen produktů by podle ní situaci nevyřešilo. „Kdo si může dovolit koupit kuře kilo a půl čisté váhy za 400 korun?“ upozorňuje.

Vláda o zrušení zelené nafty rozhodla v rámci úspor pro příští dva roky. Zemědělské odbory dokonce mluví o blokádě Prahy.

Květa Moravcová, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme