Ztráta Českých aerolinií se dál prohlubuje

Rekordní ztrátu ve výši 1,83 miliardy korun vykazují po prvním letošním pololetí České aerolinie. Uvedl to server iDnes.cz s odkazem na materiál, který firma zveřejní na středeční tiskové konferenci. Ztráta je oproti plánu vedení firmy o více než půl miliardy vyšší. O záchranném plánu bude dnes jednat dozorčí rada společnosti. Očekává se tvrdé jednání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo na stojánce

Letadlo na stojánce | Foto: Jan Rosenauer

Připravený záchranný plán počítá s tím, že by ČSA od podzimu zrušily všechny své dálkové spoje, postupně prodaly tři letadla a propustily pětinu zaměstnanců.

Tato opatření ale piloti českých aerolinií považují v podstatě za řízenou likvidaci firmy. Nepřímo proto požádali premiéra Jana Fischera o odvolání prezidenta ČSA Radomíra Lašáka.

"ČSA za poslední roky přišly o 92 procent své účetní hodnoty. Nechceme, aby tento trend pokračoval, protože v tomto okamžiku management plánuje prodávat letadla, rozprodávat další majetek, omezovat provoz, hromadně propouštět. A to si myslím, že v období, kdy zažíváme mírný nárůst cestujících, není adekvátní," řekl Radiožurnálu prezident Českého sdružení dopravních pilotů Filip Gaspar.

Ministři zatím za ředitelem ČSA stojí

Ministr dopravy Gustáv Slamečka a ministr financí Eduard Janota se minulý týden dohodli, že privatizace Českých aerolinií bude pokračovat a jejich současný ředitel Radomír Lašák zatím zůstává ve funkci. Alespoň než prodej státního podílu v ČSA skončí.

"Lašák to má zcela jisté do října, a pokud by nový vlastník, který by vzešel z privatizace, ho nechtěl dál, tak by pochopitelně skončil," uvedl ministr financí Janota.

Privatizaci aerolinek zkomplikovala francouzská Air France - KLM, která ze soutěže odstoupila. Jediným zájemcem o koupi devadesátiprocentního podílu státu tak zůstává konsorcium společnosti Unimex a Travel Service. Konečný termín pro podání cenové nabídky je 30. září.

Další podrobnosti o záchranném plánu pro ČSA si můžete poslechnout v dnešním pořadu Pod kůži, který Radiožurnál vysílá po půl druhé.

K tématu si můžete dále přečíst:
Piloti ČSA píší premiérovi. Stěžují si na postup managementu
Aerolinie Air France - KLM se stáhly ze soutěže o ČSA
Vedení ČSA bude s odbory projednávat možné propouštění
České aerolinie má opustit až 860 lidí ČSA ubývají cestující, aerolinky budou propouštět
ČSA se v prvním čtvrtletí propadly do ztráty 1,3 miliardy korun
Vláda z privatizace Českých aerolinií vyřadila Aeroflot a Odien
Zájem o koupi Českých aerolinií mají čtyři investoři

Jan Hrbáček, Monika Rybáková, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme