Ztráta Konsolidační banky v tomto roce 13 miliard korun

Téměř 13miliardovou ztrátu v loňském hospodaření zveřejnila Konsolidační banka. Odhadované ztráty v příštích letech však půjdou do několika desítek miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Téměř polovina z nich přitom půjde na vrub špatných úvěrů Investiční a Poštovní banky. Stát má, podle prezidenta Liberálního institutu Jiřího Schwarze i jiné možnosti jejich úhrad, než vypsáním dluhopisů, a to například výnosy z privatizace. Prostředky namísto do „velkého třesku“ by podle něj mohly jít na vyprání špatných úvěrů do Konsolidační banky. Jiným prostředkem je prodej těchto špatných pohledávek do zahraničí.

S téměř třináctimiliardovou ztrátou v hospodaření za loňský rok musí počítat ve svém předběžném odhadu státní Konsolidační banka. Podle prezidenta Liberálního institutu Jiřího Schwarze se loňská i další plánované ztráty Konsolidační banky výrazně podepíší i na celkovém schodku veřejných výdajů. Podle něj se na státním dluhu nepodílí nejvýznamnější měrou státní rozpočet, ale Konsolidační banka. Spočívá to v chybách, které se staly v minulosti a tou zásadní chybou bylo prodlení privatizace komerčního bankovnictví u nás.

Markéta Kaclová, Zbyněk Štíbr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme