Ztrátu starého kontinentu má dohnat Evropský technologický institut

Evropská komise navrhuje vytvořit Evropský technologický institut - v tomto týdnu to oznámil předseda komise José Barroso a komisař pro vzdělávání a kulturu Ján Figeľ. Má jít o místo, kde budou spolupracovat nejlepší mozky a pomohou dohnat ztrátu, kterou Evropa ze Spojenými státy v posledních desetiletích zaznamenává.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

v laboratoři

v laboratoři | Foto: llnl.gov

O myšlence Evropského technologického institutu se v Česku psalo a mluvilo hlavně v souvislosti s tím, že by mohl mít sídlo v Brně. Jenže to zjevně vůbec není jisté a co se hlavní myšlenky této instituce týče, je nakonec nepodstatné, kde bude mít sídlo - podle předsedy Evropské komise José Barrosa jde o úplně jiné věci.

"Evropská unie investuje do výzkumu a vývoje asi o třetinu méně, než Spojené státy. Dává méně peněz na vzdělání. K tomu přidejte, že například čínské investice do výzkumu rostou každý rok asi o dvacet procent a pozadu nezůstává ani Indie. Evropa prostě čelí hrozbě, že pokud se nyní stává v oblasti vzdělání takřka druhořadou velmocí, bude za nějakou dobu zaostávat ještě víc. Evropský technologický institut má být jednou z možných odpovědí. Jenže spousta věcí je ještě nedořešených - navíc už jména nové instituce silně připomíná slavný americký Massachussets Institute of Technology."

Předseda komise Barroso se zmínil také o tom, že tři čtvrtiny ze statisíců evropských studentů, kteří do Spojených odcházejí dělat doktorát, tam už chtějí zůstat. V tuhle chvíli se zdá být přinejmenším nejisté, zda na tom dosud spíš mlhavá vize Evropského technologického institutu v dohledné době něco změní.

Milan Kopp, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme