Ztráty krachujících bank už nemají hradit daňoví poplatníci

Problémy bank zasažených finanční krizí v Evropě často řešily vlády mohutnými finančními injekcemi. Evropská komise nyní navrhne vytvoření systému fondů, ze kterých se v budoucnu mají škody pokrýt. Přispívat do nich mají samy peněžní ústavy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Audiovisual service EU

Břemeno řešení krachů bank nemají napříště nést občané prostřednictvím finančních výpomocí ze státních rozpočtů.

Evropská komise přijde s návrhem na vytvoření mechanismu, který by zabránil tomu, že pád jedné nebo více bank destabilizuje celý finanční systém.

Jeho základem by mohly být národní fondy, do kterých by část svých zisků odkládaly samy banky. V případě krachu některé z nich by se z fondů financovala ne její záchrana, ale řízená likvidace.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nové dani pro banky mluvil na Rádiu Česko Patrik Nacher

Návrh Evropské komise bude pravděpodobně obsahovat zákaz účasti státních rozpočtů v těchto fondech nebo zákaz bankám přesouvat zodpovědnost za vlastní selhání na své klienty.

Patrik Nacher, majitel portálu bankovnipoplatky.com, nepovažuje myšlenku bankovní daně či odvodu do zvláštního fondu, odděleného od státního rozpočtu, za správnou cestu. Řekl to ve Světě o osmé Rádia Česko.

Podle něj by se tak bankám dopředu řeklo, že v případě nějakých problémů budou zachráněny, ať už se budou chovat jakkoliv.

„Takto bychom mohli vymyslet daň pro jakýkoliv další sektor, aby se dopředu vytvořily nějaké prostředky pro to, aby ten sektor a podniky v něm byly zachráněny. Já si nemyslím, že je to šťastná cesta.“

Podle Nachera by také banky náklady na tuto zvláštní daň nepochybně promítly do bankovních poplatků.

Pavel Novák, Martin Hromádka, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme