Ztráty za krachující banky budou nejdříve platit země, shodla se EU

Ztráty za své krachující banky každá země alespoň zpočátku zaplatí sama. Shodli se na tom ministři financí zemí Evropské unie. Definitivní dohody ale ani po 15 hodinách jednání nedosáhli a znovu se sejdou příští týden.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německý ministr zahraničí Wolfgang Schäuble v rozhovoru se svým finským protějškem, ministryní financí Juttou Urpilainenovou, na setkání Ecofin v Bruselu

Německý ministr zahraničí Wolfgang Schäuble v rozhovoru se svým finským protějškem, ministryní financí Juttou Urpilainenovou, na setkání Ecofin v Bruselu | Zdroj: Reuters

Z posledního kola rozhovorů se zdá, že účet za krachující banky bude v nejbližších letech každý stát platit ze svého.

V každé zemi musí vzniknout takzvaný rezoluční fond, který by problémy krachujících bank řešil. Teprve za zhruba 10 let se tyto fondy spojí do jednoho evropského se společnými penězi všech zemí.

„Nebylo to lehké, ale už jsme na dobré cestě,“ prohlásil německý ministr financí Wolfgang Schäuble.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání ministrů financí EU sledoval bruselský zpravodaj ČRo Ondřej Houska

Poplatky budou do jednotlivých národních fondů platit přímo banky. Tím by si měly přispívat na svou případnou vlastní záchranu. Stát s bankami v problémech nejdřív musí vyčerpat své vlastní peníze a až poté může dostat pomoc z Evropy.

Šlo by zatím o největší pokrok v evropské integraci za posledních 20 let a největší přenos pravomocí do Bruselu od vzniku eura.

Že jednání není jednoduché, zdůraznil i český velvyslanec při EU Martin Povejšil. „Bylo by naivní si myslet, že se toho cílového stavu dá dosáhnout ze dne na den. To prostě není možné,“ řekl.

Další pokus bude mít Evropská unie, konkrétně ministři financí, už příští týden, kdy by podle nich měla být dohoda definitivní.

Kompromis mezi požadavky silných a slabých

Oslabené země eurozóny chtěly vznik evropského fondu co nejdřív, protože jen tak je podle nich možné vyhnout se opakování situace Irska nebo Španělska. Ty stáhly na pokraj bankrotu problémy jejich bank.

Povejšil ale upozornil, že ostatní státy se nechtěly zavázat k zaplacení ztrát za jiné. „Pouto mezi bankami a veřejnými penězi je možné přetrhnout jedině tím, že se někde akumulují poměrně významné prostředky, které mohou do budoucna sloužit tomu účelu, kde až dosud zasahovaly státní rozpočty a peníze daňových poplatníků. A to prostě nejde ze dne na den,“ podotkl.

Bývalá česká vláda Petra Nečase (ODS) připojení k takzvané bankovní unii odmítala. Nyní bude rozhodnutí zřejmě na vznikající koalici ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Česko se ale automaticky stane členem této bankovní unie po přijetí eura.

Ondřej Houska, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme