Zůstanou stravenky daňově zvýhodněné?

Odbory, zaměstnavatele a vládu rozděluje názor na stravenky. Přesněji na jejich daňové zvýhodnění. Právě o jeho zrušení bude v pondělí jednat vláda. Návrh skupiny poslanců podepsal i premiér Mirek Topolánek a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Podle předkládací zprávy by nezvýhodněná daň ze stravenek mohla přinést do státního rozpočtu až miliardu korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podnikání

Podnikání | Foto: Alena Palečková

Ministr Nečas obhajuje návrh potřebou zjednodušovat daňový systém. Rovněž upozorňuje, že stravenky se zneužívají. Jsou za ně vydávány různé poukazy, které neslouží ke stravování; někdo si za ně dokonce koupí i spotřební zboží v obchodech.

Proti zrušení daňového zvýhodnění jsou jak zaměstnanci, tak zaměstnavatelé. Podle šéfa Svazu průmyslu a dopravy Zdeňka Lišky by podniky zaměstnancům mohly přispívat na stravování i bez daňového zvýhodnění stravenek. Šlo by jim to ale ze zisku. Liška proto varuje: "Některé firmy, zejména ty malinké, které tento benefit zaměstnancům dávaly, aby lépe pracovali, tak už to dělat nebudou."

Zneužívání stravenek uznávají i zaměstnavatelé a odboráři; zpřísnění v tomto směru by jim nevadilo. Ve vysílání Radiožurnálu šéf Svazu průmyslu a dopravy potvrdil: "My se nebráníme tomu, aby se omezilo zneužívání těchto stravenek na jiné formy, než jsou určeny."

Václava Marešová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme