Zvýšené páteční mýto omezilo počet velkých kamionů

Navýšení sazby pátečního mýta, které platí od včerejška, přineslo první výsledky: zhruba o deset procent klesl na dálnicích počet kamionů nad 12 tun. Zároveň se na mýtném vybralo asi o půl milionů korun víc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kamiony

Kamiony | Foto: Michal Schoffer

Řidiči kamionů platí od včerejška každý pátek vyšší mýto. O polovinu vyšší sazby se jim budou strhávat od patnácté až do jednadvacáté hodiny. Pro menší auta platí čtvrtinové zdražení.

Zvýšení pátečních sazeb v lednu schválila vláda. Iniciátorem bylo ministerstvo dopravy, které chce tímto krokem omezit provoz kamionů během páteční odpolední špičky, kdy tisíce lidí míří na víkend. Podle redaktorky Hany Mikulincové v pátek někteří řidiči na dálnici D1 skutečně sjeli na odpočívadla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Hany Mikulincové z dálnice D1

"Dostali sms zprávu od zaměstnavatele, že mají urychleně sjet z dálnice a dál pokračovat až ráno," uvedla Mikulincová.

Ti, kteří vozí rychloobrátkové zboží, například potraviny, zřejmě budou jezdit dál i v pátek. Ti ostatní ale budou zvažovat, jestli se jim zvýšené náklady vyplatí.

Všichni řidiči se ovšem shodují na tom, že je málo parkovacích míst, takže i kdyby chtěla většina z nich v pátek kamion odstavit, tak nebude kam.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Společenství autodopravců Bedřich Danda v pořadu Stalo se dnes

Podle předsedy Společenství autodopravců Čech a Moravy Bedřicha Dandy není dražší páteční mýtné regulátorem a kamiony ubývat nebudou. "Oni musí své zboží dovézt, budou proto jezdit po vedlejších silnicích," myslí si Danda.

"V okolních státech nic takového není. Nevím proč se tady upřednostňují zájmy nějakých rekreantů. Mně když někam v pátek jedu, kamiony nevadí," dodal předseda Společenství autodopravců.

Igor Maňour, Katarína Brezovská, Hana Mikulincová, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme