Zvýšení daní bohatým může přispět k vyrovnanosti rozpočtu USA, míní analytik

Barack Obama představil rozpočet pro fiskální rok 2013. Počítá s výdaji ve výši 3,8 bilionu dolarů, schodek by měl dosáhnout 900 miliard dolarů. Snížit se mají výdaje na obranu a na vesmírné programy. Díru v rozpočtu by podle návrhu mohly vyplnit daně bohatých Američanů. Podle analytiků návrh rozpočtu nepočítá s velkými úsporami a škrty by neměly být drastické.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zákon navyšující strop pro státní dluh krátce po schválení v Kongresu  podepsal prezident Obama

Zákon navyšující strop pro státní dluh krátce po schválení v Kongresu podepsal prezident Obama | Zdroj: ČTK

„Je to určitě dobrá cesta, protože úspory jdou především ze strany obrany. Jsou dané tím, že USA ukončují své vojenské aktivity v Iráku a Afghánistánu. Na druhé straně se Obama snaží přispět k vyrovnanosti rozpočtu tím, že zvýší daně nejbohatších Američanů a to v současné situaci, kdy USA zápasí s nízkým růstem, může být dobrá cesta,“ řekl k návrhu amerického rozpočtu na Rádiu Česko analytik České spořitelny Luboš Mokráš.

Pravděpodobný opoziční kandidát na prezidenta Mitt Romney návrh Obamova rozpočtu označil za urážku daňového poplatníka a to především kvůli schodku, který se blíží bilionu dolarů. Tuto částku přitom deficit překročil zatím každý rok za Obamovy vlády.

Přehrát

00:00 / 00:00

Návrh amerického rozpočtu jsme na Rádiu Česko probrali s analytikem České spořitelny Lubošem Mokrášem

Zda se podaří Bílému domu udržet v roce 2013 deficit pod touto hranicí, záleží podle analytika na vývoji ekonomiky, který určuje, jak velké budou daňové příjmy.

„Pokud se naplní očekávání a ekonomika bude letos mírně růst, tak by se mu mohlo podařit deficit pod bilionovou hranicí udržet,“ řekl.

Dodal, že za růst schodků státního rozpočtu vláda Baracka Obamy nemůže, podle něj je důvodů několik. „Není to jen ekonomická krize, ale jsou to také nákladné války v Iráku a v Afghánistáu, a jsou také Bushovy daňové úpravy ze začátku minulého desetiletí, které snížily daně nejbohatších Američanů a podstatně ubraly z rozpočtu,“ vysvětlil.

Barack Obama proto opět zmínil takzvanou Buffetovu daň, tedy daň milionářů. Ta by podle analytika mohla do rozpočtu Spojených států přinést odhadem stovky miliard dolarů.

„Zatím přesně nikdo neví. Problém je s tím, že pokud by nejbohatším Američanům hrozilo vysoké zdanění, pravděpodobně by se snažili hledat různé daňové kličky a přemisťovat kapitál do zahraničí. Reálně by tak nakonec příjmy mohly být nižší, než to vypadá na první pohled,“ uvedl analytik.

Návrh rozpočtu podle něj ovlivnily blížící se prezidentské volby. „Obama se snaží vyhovět v maximální míře svoji voličské základně. Návrh je poměrně dost nekompromisní a republikáni okamžitě reagovali s tím, že návrh je neprůchodný. Myslím, že kolem návrhu se bude odvíjet i prezidentská kampaň před podzimními volbami,“ míní analytik.

Naďa Bělovská, Barbora Kreuzerová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme