Zvýšení garance bankovních vkladů po poslancích odsouhlasili i senátoři

Senátoři dnes odsouhlasili zvýšení pojištění bankovních vkladů. Pokud novelu zákona o bankách podepíše i prezident, měly by banky stoprocentně garantovat vklady do výše 50.000 eur, což je zhruba jeden a čtvrt milionu korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

klienti u přepážky

klienti u přepážky | Foto: Archiv ČRo

Podle ministra financí Miroslava Kalouska, je ale novela mnohem více krokem, který má zabránit panice, než opatřením k zabezpečení vkladů. Senát přijal návrh zákona jednohlasně, což ministr financí ocenil.

"Já jsem samozřejmě rád, že tento zákon byl schválen, posiluje jistotu vkladatelů. Zákon začne platit dnem vyhlášení, to znamená, že chybí podpis pana prezidenta a potom vyhlášení ve Sbírce zákonů. Zdůrazňuji, že tady nehrozí žádné nebezpečí prodlení, české banky jsou bezpečné," uvedl Kalousek.

Pro novelu zvedli ruku i sociální demokraté, a to přesto, že usilují o to, aby byla garance výrazně vyšší - až do 100.000 eur. Obávají se totiž toho, že majitelé vysokých vkladů v případě dopadu krize převedou své účty do zemí, kde budou garance vyšší. Chystají proto novelu zákona o bankách, která by měla podle senátora za ČSSD Milana Šťěcha reagovat na aktuální situaci na finančních trzích.

"Nejsem zastánce, který by chtěl jistit vklady těm nejbohatším, ale vím, že to je o určité psychóze, a pokud by ti finančně silní občané, finanční skupiny a právnické osoby začali přesouvat své úspory do zahraničí, tak samozřejmě je to počátek paniky, a tu si nikdo nepřejeme. Pokud Evropa limity zvýší, nezbude nám nic jiného, než je zvýšit taky," podotkl Štěch.

Premiér Mirek Topolánek dnes v Senátu při schvalování vládní novely zákona o vyšším pojištění bankovních vkladů řekl, že mezi opatření, kterými chce vláda čelit důsledkům světové finanční krize, patří posílení pružnosti pracovního trhu a zvyšování exportní schopnosti českých firem. Česko podle něj sice první vlnu finanční krize přežilo ve zdraví, nebude ale ušetřeno sekundárního vlivu na ekonomiku, tedy jejího očekávaného ochlazení, ke kterému se přidají dopady recese některých evropských zemí.

Martin Hromádka, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme