Stát chce přidat na mzdy 8 procent. ‚Růst reflektuje volební kalendář,‘ stěžují si podnikatelé

Na zvýšení platů ve veřejné sféře by měl stát příští rok dát průměrně o osm procent více než letos. Platové tarify ale neporostou plošně. Zvýšení u jednotlivých profesí chce vláda v pátek projednat s odbory. Do platů by mělo putovat o tři miliardy korun víc, než vláda původně plánovala. Podle podnikatelských svazů je navrhovaný růst vyšší než v soukromé sféře.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: vkombajn | Zdroj: Pixabay | CC0 1.0,©

Vláda původně počítala se zvýšením sumy na zvýšení platů o šest procent. Podle nově dojednaného plánu by se tarify měly většině pracovníků zvednout o čtyři procenta, vojákům a policistům o dvě procenta a k tomu by měli mít více financí na rizikový příplatek.

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) označil třímiliardové přidání za podstatný nárůst, dobrý kompromis a výhru zaměstnanců veřejné sféry.

Platy nepedagogických pracovníků vzrostou o deset procent, slíbil Babiš školským odborům

Číst článek

Předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula koaliční dohodu považuje za racionální základ pro dohodu vlády s odbory. Kabinet ale kritizoval za průtahy při vyjednávání.

ČMKOS požadovala růst tarifů o deset procent pro všechny a měla v tom podporu ČSSD. Politici hnutí ANO mluvili o šestiprocentním zvýšení sumy a odstupňované úpravě tarifů. S tímto záměrem neměla problém druhá odborová centrála – Asociace samostatných odborů.

Hamáček ani premiér Andrej Babiš (hnutí ANO) neřekli, o kolik by si měly jednotlivé profese přesně přilepšit. Česká televize uvedla, že růst by měl být v armádě o 7,4 procenta, v České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ) o 9,6 procenta, na úřadech práce o 10,5 procenta a pro hasiče a policisty o osm procent.

Pracovníci v kultuře mají dostat 10,9 procenta navíc, zaměstnanci soudů 13,9 procenta a zaměstnanci státních zastupitelství 15,9 procenta. Ostatním státním zaměstnancům by platy měly stoupnout o 7,4 procenta.

Podle návrhu ministerstva práce by minimální mzda měla odpovídat polovině průměrné mzdy

Číst článek

Vláda nadále počítá s desetiprocentním tarifním zvýšením jen pro učitele. Suma na platy se jim má zvednout o 15 procent. O desetinu peněz více si rozdělí i neučitelské profese.

'Soukromá sféra živí státní'

Kritice dohodu podrobila Hospodářská komora i Svaz průmyslu a dopravy. „Vítáme snahu o diversifikaci navyšování. Celkový průměr osm procent však převyšuje růst mezd v soukromé sféře – a to je špatně. S tím nemůžeme souhlasit, když soukromá sféra živí tu státní,“ uvedla mluvčí svazu Eva Veličková.

Obdobně se vyjádřil i mluvčí Hospodářské komory Miroslav Diro. Zároveň upozornil, že nikdo nepředložil veřejnosti jakékoli doklady o tom, že by se dramaticky celoplošně zefektivňovala a zkvalitňovala práce zaměstnanců státu.

Superhrubou mzdu zavedla ODS, teď ji chce zrušit. ‚Byla to chyba,‘ vysvětluje Skopeček

Číst článek

Podle analytiků zvýšení platů ve státním sektoru povede k tlaku na další růst platů v soukromých firmách. „Mzdy ve veřejném sektoru by samozřejmě měly růst, ale tempo jejich zvyšování by mělo být dlouhodobě udržitelné a předvídatelné. Bohužel se zdá, že častěji reflektují volební kalendář než ekonomickou racionalitu,“ uvedl hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Většina přidané hodnoty ekonomiky vzniká v soukromé sféře, středeční rozhodnutí vlády je tak třeba považovat za populistický krok, doplnil hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda.

Podle informačního systému o průměrném výdělku pracovalo letos v prvním čtvrtletí ve veřejném sektoru 682 tisíc lidí. Dostávali plat od státu, samospráv a ze zdravotního pojištění. Průměrný výdělek ve veřejné sféře činil letos v prvním čtvrtletí přes 32 tisíc korun. Meziročně se zvedl o 14,2 procenta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme