Zvýšení platů státních zaměstnanců se zřejmě opozdí

Na zvýšení svých platů, slibované od ledna, si státní zaměstnanci budou muset rok počkat. Potřebných 16 až 20 miliard totiž stát kvůli povodňovým škodám teď nemá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruna

koruna | Foto: ČNB

Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach přiznává, že jde o velmi bolestivé rozhodnutí. Věří ale, že odboráři to nakonec pochopí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z. Škromach: Platy státních zaměstnanců

Odboráři jsou ale rozhodně proti tomu, aby od ledna slibované zvýšení platů státních zaměstnanců bylo o rok odloženo. Odboroví předáci jsou ale přesvědčeni, že to není vůči státním zaměstnancům spravedlivé. Radiožurnálu to potvrdila předsedkyně Odborového svazu státních orgánů a organizací Alena Vondrová.

Kvůli ničivé povodni, která postihla republika, se téměř jistě zvýší daně. Vláda o tom bude jednat pravděpodobně už zítra. Případné zvýšení daně z příjmu u lidí, kteří vydělávají více než milión korun ročně, má jednoznačnou podporu komunistů.

Proti jakémukoliv zvyšování daní je naopak ODS. Politici vládních stran, tedy ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody, se k takzvané milionářské dani nechtějí příliš vyjadřovat do doby, než vláda přijde s celým návrhem daňového balíčku na úhradu povodňových škod.

Milan Kopp, Jana Zemanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme