Stanjura navrhuje dvě sazby DPH místo tří. Základní by měla zůstat 21 procent, snížená by byla 14

Ministerstvo financí navrhuje v reformě daně z přidané hodnoty (DPH) dvě sazby místo nynějších tří. Základní by měla být ve stejné výši 21 procent a jedna snížená 14 procent. Nahradit by měly současné sazby ve výši 21, 15 a deset procent. V pondělí večer o tom informovala Česká televize. Podle ní ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) zároveň navrhuje přesunout část služeb a zboží z nejnižší desetiprocentní do té nejvyšší 21procentní.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zbyněk Stanjura, ministr financí

Zbyněk Stanjura, ministr financí | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Z nejnižší desetiprocentní sazby by se na 21 procent měly posunout třeba vodné a stočné, točené pivo nebo vstupenky na sportovní a kulturní akce. Návrh by zvýšil příjmy státu zhruba o 24 miliard korun ročně.

V návrhu na přesun do vyšší sazby jsou podle informací České televize také služby, které kvůli covidu a zavedení EET v roce 2020 do nejnižší sazby přesunula vláda Andreje Babiše (ANO).

Nejhorší výsledek od vzniku Česka. Státní rozpočet skončil v březnu se schodkem 166,2 miliardy korun

Číst článek

Ta tehdy snížila z 15 na deset procent daň u stravování, ubytování nebo sportovních akcí. Z 21 procent pak do nejnižší sazby přesunula zdanění točeného piva nebo práci kadeřníků.

Reforma DPH je součástí vládního plánu snížit v příštím roce schodek státního rozpočtu minimálně o 70 miliard korun. Koaliční partneři chtějí o sazbách i přesunech DPH ještě jednat, sněmovní opozice je zásadně proti.

„Expertní návrh ministerstva financí jsme poslali všem vládním stranám a v nejbližších dnech nás čeká debata,“ řekl České televizi Stanjura.

Služby by změnily kategorii

Ministerstvo financí podle České televize plánuje přesun z deseti procent na 21 procent rovněž u ubytovacích služeb, tepla, opravy obuvi, kožených výrobku nebo třeba kol.

Vládní koalice se shodla na omezení podpory stavebního spoření. Příspěvek by se snížil o polovinu

Číst článek

Zvýšit DPH z deseti na 14 procent chce ministerstvo například u léků, veřejné dopravy, stravovacích služeb, knih, novin a časopisů a bezlepkových výrobků.

Naopak snížit DPH z 15 na 14 procent navrhuje u potravin a nealkoholických nápojů, zdravotnických pomůcek, stavebních prací či dětských sedaček.

O návrhu nyní budou vládní strany jednat, například Piráti chtějí diskutovat o ubytovacích službách, v případě přesunu do nejvyšší sazby by se to totiž dotklo i studentů ubytovaných na kolejích, řekl České televizi předseda sněmovního klubu Pirátů Jakub Michálek.

Stanjura by rád návrh změny DPH předložil Sněmovně v červnu, poslanci by o něm definitivně mohli hlasovat na podzim.

DPH je dominantním daňovým příjmem státu, dlouhodobě tvoří zhruba 45 procent celkového daňového inkasa. Loni se na ní vybralo 536,2 miliardy korun, meziročně o 15,6 procenta více.

Do státního rozpočtu přispěla DPH 345,2 miliardy korun. Z vybrané DPH získává 64,38 procenta státní rozpočet, 25,84 procenta připadá na obce a 9,78 procenta na kraje.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme