Zvyšující se ceny ropy ovlivní ekonomiku na dlouhou dobu

Celosvětové zdražování ropy nebere konce. Během čtvrtka vystoupala americká lehká ropa na nové maximum 53 dolarů za barel a ani severomořská ropa Brent nezůstala pozadu. Její cena ve čtvrtek vůbec poprvé v historii překročila 49 dolarů za barel. Tak výrazné zdražení ohrožuje světovou ekonomiku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tankování benzinu

Tankování benzinu

Na to, že současná výše cen ropy může světovou ekonomiku ohrožovat ještě dlouho a pravděpodobně o něco sníží celosvětový hospodářský růst, neupozorňuje pouze Mezinárodní měnový fond, ale i řada našich ekonomů, mezi nimi také analytik společnosti Patria Online David Marek. "Pokud firmy, případně domácnosti, musí za ropu a ropné produkty platit více, tím méně jim zbývá na ostatní výdaje. V případě firem třeba na investice, u domácností pak na výdaje na jiné spotřební zboží."

Dopad drahé ropy na růst světové ekonomiky se dá dokonce vyčíslit. "Zdražení ropy o deset dolarů za barel by mohlo podle propočtů Mezinárodní agentury pro energii zpomalit globální ekonomický růst o půl procentního bodu. Ten dopad by byl patrně větší u chudších rozvojových zemí, které jsou více závislé na ropě než vyspělejší země," uvedl Marek.

Dříve než zpomalení ekonomického růstu ale většina lidí pocítí zdražování pohonných hmot, které se nevyhnulo ani České republice. Ceny nafty a benzínu na tuzemských čerpacích stanicích postupně rostou a podle ekonomky společnosti Next finance Markéty Šichtařové se tento trend v příštích dnech pravděpodobně nezastaví.

"Přesto si nemyslíme, že by byly v platnosti katastrofické scénáře, které hovoří o zdražení benzinu o několik korun, případně i o několik desítek korun. Myslíme si, že v nejbližších týdnech hrozí zdražení maximálně v řádu v desítek haléřů, tedy za předpokladu, že cena ropy prozatím nepřeleze přes hranici 60 dolarů za barel," předpovídá Šichtařová.

Milan Kopp, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme